Je denkt terug aan die heerlijke vakantie op een tropisch eiland, twintig jaar geleden. Wuivende palmbomen, zon en diepe rust; een mooie ervaring. Je kunt bijna nog het warme briesje bespeuren dat je huid beroerde en het fijne gevoel dat je toen had komt weer helemaal terug. Je mijmert een poosje en geniet. Pure nostalgie. Fijne herinneringen en bijbehorende gevoelens komen op en verdwijnen weer. Na een tijdje ga je over tot de orde van de dag. In het hier en nu. Geen probleem.

Je denkt terug aan die vreselijke gebeurtenis in je jeugd. Er was angst, pijn en vernedering; een nare ervaring. Je kunt bijna weer de geur waarnemen die je toen rook en de paniekgevoelens die je toen had komen weer helemaal terug. Je herbeleeft en lijdt. Pure kwelling. Afschuwelijke herinneringen en bijbehorende gevoelens komen op en verdwijnen weer. Na een tijdje ga je over tot de orde van de dag. In het hier en nu. Geen probleem?

Niet als je die herinneringen kunt zien voor wat ze zijn. Gedachten zonder macht over jou, buiten de macht die jij ze geeft. (Bijvoorbeeld door ze te blijven oproepen en je ertegen te blijven verzetten). Ons bewustzijn brengt tot leven waar we ons mentaal mee bezig houden. Een fantastisch systeem als je het kunt doorzien zodat je er geen slachtoffer (meer) van hoeft te zijn.

Share This