Soms krijgen we wel eens de vraag of het handig is om uit te vogelen welke gedachten of welke soort gedachten er nu voor zorgen dat er een ‘vervelende’ ervaring is. Dat rotgevoel, waar komt het vandaan? Men wil weten wat er precies wringt en schuurt. Is het die steeds terugkerende gedachte over het werk? Is het die overtuiging met betrekking tot het niet goed genoeg zijn? Is het de herinnering aan die beschamende situatie van tien jaar geleden? Of is het iets diepers, iets uit het onbewuste? En als we dan een specifieke gedachte hebben gevonden die ons dwars lijkt te zitten, kan het ook nog nuttig lijken om je af te vragen of die waar is.

Is het waar dat veranderingen mij angst aanjagen? Is het waar dat ik doelen moet bereiken? Is het waar dat mijn partner ongeïnteresseerd is? Is het waar dat de wereld vol gevaren zit?

Dat mag makkelijker. Overweeg het volgende eens. Denken in bewustzijn creëert een ervaring met alles erop en eraan. In jouw en mijn geval: een menselijke ervaring. Van een ik, een lichaam, een gevoel, een situatie, een voorwerp, een medemens. Die ervaring is altijd tijdelijk en veranderlijk, in tegenstelling tot de ruimte waar deze uit opkomt. Die is permanent en onveranderlijk. En dit moet je natuurlijk niet van mij aannemen als een goed idee, maar kijk zelf hoe dat werkt. Is er wel eens een gedachte, gevoel of ervaring geweest die permanent bleef hangen? Kun je zien dat als er een frisse, nieuwe gedachte tot leven komt, er ook vanzelf een andere ervaring is?

Zodra het besef ontstaat dat geen enkele gedachte, geen enkel gevoel en geen enkele ervaring een permanente waarheid is, valt de behoefte om (zogenaamd verschillende categorieën) gedachten, gevoelens en ervaringen uitgebreid te analyseren vanzelf weg. Het wordt wat mij betreft net zo onlogisch als van alle konijnen op de wereld proberen vast te stellen of ze harig zijn.

Dat konijn bij de dierenwinkel; heeft die haar? Ja. Die van de buurjongen, met die hangoren; heeft die haar? Ja. En wilde konijnen dan; hebben die haar? Ja. Hebben Vlaamse reuzen haar? Ja. Dwergkonijntjes? Ja, die hebben ook haar. Alle konijnen hebben haar. Ze zijn langharig of kortharig, maar haar hebben ze. Dat is hun aard. Net zoals de aard van alle gedachten, gevoelens en ervaringen is dat ze tijdelijk zijn en geen permanente waarheid bevatten. Scheelt een hoop werk en analyse om je dat te realiseren.

 

 

 

Share This