Er zijn mensen die denken dat onze boodschap te eenvoudig is. Er zijn mensen die denken dat onze communicatie veel te ingewikkeld is. Er zijn mensen die denken dat ze bang zijn, of boos zijn. Er zijn mensen die denken dat ze optimistisch zijn, of vergevingsgezind. Er zijn mensen die denken dat ze een trauma hebben. Er zijn mensen die denken dat ze geluk hebben gehad. Er zijn mensen die denken dat ze maar een mens zijn. Er zijn mensen die denken dat ze God zelf zijn. Er zijn mensen die denken dat ze beschadigd zijn. Er zijn mensen die denken dat ze niet compleet zijn. Er zijn mensen die denken dat ze de beste zijn. Er zijn mensen die denken dat ze onzeker zijn. Er zijn mensen die denken dat ze zelfverzekerd zijn.

Er zijn mensen die denken dat het om zingeving gaat. Er zijn mensen die denken dat het om verbinding gaat. Er zijn mensen die denken dat ik uit mijn nek klets. Er zijn mensen die denken dat er goud uit mijn mond komt. Er zijn mensen die denken dat je moet slagen in het leven. Er zijn mensen die denken dat je moet leren falen. Er zijn mensen die denken dat ze gevoelig zijn. Er zijn mensen die denken dat ze hooggevoelig zijn. Er zijn mensen die denken dat ze graag wat meer in contact met hun gevoel zouden willen staan. Er zijn mensen die denken dat ze de boel onder controle moeten houden. Er zijn mensen die denken dat ze wat meer los zouden moeten laten. Er zijn mensen die denken dat ze gek zijn. Er zijn mensen die denken dat ze verstandig zijn. Er zijn mensen die denken dat oplossingen in het verleden liggen. Er zijn mensen die denken dat oplossingen in de toekomst gevonden zullen worden. Er zijn mensen die denken dat oorlog onvermijdelijk is. Er zijn mensen die denken dat ze in moeten grijpen.

Er zijn mensen die denken dat ze vastzitten. Er zijn mensen die denken dat ze een goed leven hebben. Er zijn mensen die denken dat hun leven verpest is. Er zijn mensen die denken dat ze beperkt zijn. Er zijn mensen die denken dat ze ongelimiteerd zijn. Er zijn mensen die denken dat ze een afwijking hebben. Er zijn mensen die denken dat er meer moet zijn dat dit. Er zijn mensen die denken dat er iets anders zou moeten zijn dan er is.

Er zijn mensen die denken dat ziekte een straf is van God. Er zijn mensen die denken dat je van ziekte moet leren. Er zijn mensen die denken dat ziekte een kans biedt. Er zijn mensen die denken dat ziekte iets betekent. Er zijn mensen die denken dat ziekte gewoon gebeurt.

Er zijn mensen die denken dat geld een instrument van de duivel is. Er zijn mensen die denken dat geld alleen een ruilmiddel is. Er zijn mensen die denken dat geld energie is. Er zijn mensen die denken dat geld afgeschaft moet worden. Er zijn mensen die denken dat geld vrij beschikbaar zou moeten zijn. Er zijn mensen die denken dat je (een gedeelte van) je geld moet weggeven. Er zijn mensen die denken dat je zoveel mogelijk (of een bepaalde hoeveelheid) geld moet verzamelen. Er zijn mensen die denken dat je hard moet werken voor geld. Er zijn mensen die denken dat geld vanzelf naar je toekomt.

Er zijn mensen die denken dat relaties er zijn om iets van te leren. Er zijn mensen die denken dat relaties ingewikkeld zijn. Er zijn mensen die denken dat relaties onontbeerlijk zijn. Er zijn mensen die denken dat relaties eenvoudig zijn. Er zijn mensen die denken dat je relaties moet hebben. Er zijn mensen die denken dat je eerst van jezelf moet houden voor je een relatie begint.

Er zijn mensen die denken.

Denken is een onmiskenbaar en onmisbaar onderdeel van wat we de menselijke ervaring noemen. Een onderliggend principe. Een feit.

Wát we allemaal denken; dat is eigenlijk niet relevant, niet bijster interessant tenzij je denkt van wel, niet onze zaak, niet waar het om gaat. Wát er allemaal gedacht wordt is slechts de inhoud, de veranderlijke vorm die het denken aanneemt. Als zo’n gedachte (of het gevoel erbij) je niet bevalt; nou en. Er is niks aan de hand. Je hoeft niet het juiste te denken. Wat je dan ook denkt dat het juiste is.

Uit de ruimte die achter het denken ligt (uit je ware natuur) komt er vast wel weer iets anders tevoorschijn. Of niets. Ook goed. Denk ik.

Afbeelding van Stefan Keller via Pixabay

Share This