De metafoor van de 3 principes kan heel makkelijk opgevat worden als een nieuwe truc of methode om ergens vanaf te komen. Van een gedachtepatroon of een terugkerend gevoel. Van je angst of onzekerheid. Van de ups en downs. Kortom, van ervaringen.

En hoewel vrijheid op tafel ligt en absoluut mogelijk is, nemen we niet (nooit!) de insteek van het bestrijden of oplossen van wat je dan ook weg wilt hebben. Dat is wat ons betreft niet de aanvliegroute; die laten we graag aan psychologische therapieën over. Wat dan wel? Heel simpel: de 3 principes beschrijven hoe dát wat je weg wilt hebben (en ook alles wat je graag vast wil houden, trouwens) tot stand komt. Welk samenspel ervoor zorgt dat er een ervaring is. Dáár mag je nieuwsgierig naar worden. Naar het systeem, dat samenspel.

Zo zou je voor jezelf kunnen ontdekken dat er geen ervaring is die NIET uit Denken bestaat. Gewoon door nieuwsgierig te worden. Eens rustig (met ons mee) te kijken. Vragen te stellen. Voorbij de aannames die je nu hebt of eerder had. Los van hoe je tot nu toe geloofd hebt dat de wereld en jij in elkaar zitten. Helemaal opnieuw beginnen. Elke ervaring simpelweg ervaren. Dat gebeurde toch al, maar nu kan het misschien zonder de eerdere (heftige?) weerstand tegen of angst voor een specifiek soort ervaringen.

En dat is dus heel wat anders dan het (haastig?) proberen op te lossen van een (ongewenste) ervaring. Het is ook een heel andere beweging dan elke ervaring van je afduwen met de kreet: dat is maar een gedachte! Waar je wellicht al een leven lang probeert van ervaringen (gevoelens) weg te komen, ligt er nu de mogelijkheid om er naartoe te bewegen. Met begrip van wat ze zijn.

Waar je vroeger gillend wegrende voor Zwarte Piet of steevast ineenkromp en je omdraaide om de schaduwen op de muur van je slaapkamer niet te zien, mag je nu blijven staan. Of liggen. Goed kijken en steeds ontdekken dat er niets te vrezen valt. Ook zonder de mantra ‘dit is niet echt’ of ‘het is maar een gedachte’.

En hoe dichterbij je komt, hoe beter gezien/ervaren wordt, dat het niets is. Dat het oplost zoals het ontstaan is.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Share This