Soms zijn we zo druk bezig met najagen, analyseren en monitoren van allerlei vormen in de wereld, ik noem ze hier voor de verandering effecten, dat we vergeten waar het in essentie om gaat.

We zijn dan even vergeten dat effecten tijdelijke illusies zijn en dat waar het uit tevoorschijn komt, permanent is. Je aandacht op de illusie, op het effect, hoe vreselijk of juist prachtig die ook verschijnt, is niet waar diep inzicht zoals wij dat bedoelen te vinden is. Daarvoor verleg je je aandacht heel ontspannen naar het vormloze. Laten we dat vandaag eens de oorzaak noemen.

Elke ervaring is een effect. En effecten hebben geen effecten van zichzelf, dus daar hoef je je niet mee bezig te houden. Je angst heeft geen effect. Woorden hebben geen effect. Situaties hebben geen effect. Alleen oorzaken hebben effecten. En er is steeds maar één ‘oorzaak’; die ene Universele Levensenergie. Niet zichtbaar, wel voelbaar in het besef van de aanwezigheid daarvan. Niet los van jou, maar als de ruimte waar jouw ervaring in plaatsvindt.

Geef geen macht aan effecten. De enige macht die daadwerkelijk bestaat ligt in de oneindige Intelligentie en het grenzeloos Bewustzijn dat je in essentie bent. De effecten die je ziet bestaan uit Denken. Het hele universum, alle gedachten en gevoelens en situaties en materie inclusief je aardepakje. Natuurlijk kun je daar met volle teugen van genieten. Heb lief en doe vooral wat voor je ligt, maar geloof er niet heilig in, heb er geen oordeel over. Raak er niet aan gehecht en wees er ook niet bang voor. Wijs geen enkel effect af, in de wetenschap dat het niet is waar je moet kijken.

Doe niets met je gevoelens, je verleden, je situatie, je medemens, jezelf. Dat is allemaal effectbejag en daar gaat het uiteindelijk nooit om. Begin (en eindig) eenvoudigweg bij de oorzaak.

We all stem from one consciousness. We are one thought. The entire universe is one divine thought.” ~ Sydney Banks

Share This