Voetbalheld Johan Cruyff deed veel opmerkelijke uitspraken over voetbal die ook op het leven in zijn algemeenheid van toepassing zouden kunnen zijn. Neem nu deze: ‘Voetbal is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te voetballen’. Die zou je zo kunnen vertalen naar: leven is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te leven. Dat merken wij ook vaak bij degenen die voor ’t eerst in aanraking komen met de uitleg van de 3 principes.

Want wat is er nu eenvoudiger dan te begrijpen dat in elk moment het denken wordt ervaren dat in een oneindig bewustzijn opkomt? En nooit iets anders? Een kind kan de was doen. Waar het vervolgens moeilijk wordt is in de mens die zich (even) niet realiseert dat hij of zij als persoon ook een gedachte/ ervaring is in dat bewustzijn. Dan is het verleidelijk om jezelf, je leven en je ervaringen te analyseren. Om oplossingen te zoeken.

-Oplossingen voor jezelf als je denkt dat je niet goed genoeg bent. Terwijl jij een gedachte bent. Terwijl ‘niet goed genoeg’ een gedachte is. Terwijl de meetlat waar jij dat aan afmeet een gedachte is.

-Oplossingen voor je leven als dat niet loopt zoals jij denkt dat het moet lopen. Terwijl je leven in het denken plaatsvindt. ‘Hoe het moet lopen’ een gedachte is. De maatstaf daarvoor; ook een gedachte.

-Oplossingen voor ervaringen waarvan je vindt dat ze anders zouden moeten zijn. Terwijl jij een gedachte bent. Wat je vindt altijd een gedachte is. En dat geldt eveneens voor hoe het zou moeten zijn, want dat ideaalplaatje in je hoofd is immers ook een gedachte.

Wat ook wel gebeurt (soms bij gebrek aan persoonlijke problemen) is dat we ons gaan afvragen waar het systeem niet ‘van toepassing’ zou kunnen zijn. Dan gaan we op zoek naar uitzonderingen. Te herkennen aan ‘ja, maar ik…ja, maar dit…ja, maar hier…) Geeft niets natuurlijk, maar het is contraproductief. Elke analyse en elke tegenwerping bestaan namelijk ook uit gedachten. De ‘ik’, de ‘dit’, de ‘hier’. Die volgens hetzelfde systeem opkomen en een ervaring vormen.

En hier komt Johan Cruyff weer om de hoek met de bewering: “Je gaat ’t pas zien als je ’t doorhebt.” Dat geldt ook voor het begrijpen van waar wij naar verwijzen. Als je het doorhebt, kun je de werking van de drie principes herkennen in elke verschijning, probleem en situatie. Dan zie je de waarheid daarachter in elk moment en vallen vragen weg

Daarom is het wel zinvol om te blijven kijken of je het systeem begrijpt en een ‘gevoel’ kunt krijgen voor wie je werkelijk bent.

Share This