In de Makkelijk Leven Koffie Corner werd laatst een vraag gesteld waarvan ik dacht dat ‘ie al heel vaak beantwoord was in onze blogs. Na even zoeken constateerde ik dat dit niet letterlijk het geval was, dus had ik mooi weer een onderwerp te pakken om over te schrijven!

De vraag luidde ongeveer: hoe creëren de 3 principes de illusie van vorm? Wat bedoelen jullie daarmee?

Heerlijk om nog eens opnieuw naar te kijken of eigenlijk: luisteren hoe dat hier nu gezien en gecommuniceerd wordt. De 3 principes staan dikgedrukt, mocht je ze niet herkennen:

Er is één vormloze Mind. Door een Gedachte in het Bewustzijn van die mind, wordt de illusie van vorm gecreëerd. Denken is dus de schakel tussen vormloos en vorm. Dat maakt iets van Niets. In een continu ‘denkproces’ dat de wereld letterlijk vormgeeft. Syd Banks zei: ‘The missing link is Thought‘.

Deze gedachtewereld verlaat die ene Mind niet. Komt of staat er niet los van. Nooit. Het is daarom, zou je kunnen zeggen, een droom in die Mind. Een illusie dus. Kijk maar wat je een fijne term of beeld vindt.

Daarom zeggen we ook dat je altijd maar één gedachte bij die oneindige, universele Mind (oftewel je ware natuur) vandaan bent. Het is een shift in perspectief van de vorm naar het vormloze. Van de gedachte naar de denker. Van de persoonlijk voelende droom naar de onpersoonlijke dromer.

Je zou dit ook zo kunnen omschrijven op het niveau van het persoonlijke en dus psychologische. Dan zit je eigenlijk al een stap te ver in het proces, want er is al het idee van een persoontje gecreëerd, er is al vorm, maar het kan wel praktisch en nuttig zijn:

Je hebt van nature een lege geest, maar doordat je je gewaar wordt van een gedachte, krijgt er een ervaring vorm. Misschien herken je het: je wordt ’s ochtends wakker, er is een fractie van een seconde niets (aan de hand) en dan word je je bewust van een gedachte. Of een hele reeks gedachten. En daarmee is er ineens iets. Een verheugd gevoel, stress of regeldrang. Het leven in de vorm waarin je van moment van moment gedachten beleeft. Een tijdelijke realiteit. Niet de werkelijkheid, want die is vormloos.

Ook hier weer is de schakel een gedachte. Niets meer en zeker niets minder. Want wat is die sterk! Je hele leven leef je in of als vorm! En wat is dat écht, vooral als het materie lijkt! Gelukkig kunnen we ons realiseren hoe het werkt. Ontdekken dat er continu tegen gedachten(vormen) aan gekeken wordt.

Image by analogicus from Pixabay

Share This