Het begrip van de werking van de 3 principes waar wij onze coaching en mentoring op baseren, wordt in het Engelstalig gebied ook wel ‘the inside out understanding‘ genoemd. Verwijzend naar het tijdloze en diepe inzicht dat elke ervaring een creatie van binnenuit is, inclusief de waarnemingen van dat wat we ‘daarbuiten’ noemen: de wereld, de anderen.

En nu dacht ik ineens: we zouden het ook achterstevoren coaching en -mentoring kunnen noemen. Want ons uitgangspunt is de perfectie van het leven in z’n algemeenheid en die van jou in het bijzonder. Ook al ervaar je dat nu zelf anders omdat je onzekere gedachten gelooft en stressvolle of angstige ideeën entertaint.

Waar je bij ons ook mee binnen komt gehuppeld of gestrompeld, welk verhaal of gevoel of probleem er ook speelt: er is wat ons betreft niets te doen om bij die perfectie te komen. Geen geknutsel aan je persoonlijkheid of je omstandigheden.

Wij geven je de gelegenheid om te ontdekken dat de perfectie al een gegeven IS. Je zou kunnen zeggen dat we jou een 10 geven zodra je binnenkomt (daar zijn wel eens experimenten mee gedaan in het onderwijs 🙂 ). En nee, bij ons gaan er geen punten af als je in jouw ogen, of in wiens ogen dan ook, iets ‘verkeerds’ doet of voelt. Dat bestaat in wezen ook niet. Perfectie is en blijft perfectie. Al denkt het er zich schijnbaar mijlenver vandaan en doet het een leven lang alsof het niet zo is.

Voor jou is er dan ook te zien dat je al bent waar je wilt zijn (wat je wezen IS); alleen je denkt en ervaart op sommige, of veel, momenten dus van niet. Gedachten creëren de indruk dat het anders is. Dat is de menselijke ervaring nu eenmaal. Simpel, toch?

Voor sommigen lijkt de perfectie waar wij naar verwijzen een ongrijpbaar idee. Iets wat ze nog nooit ervaren hebben. Een utopie, iets voor in de toekomst, als je van al je shit bent afgeraakt. Of een ding voor later, als je dood bent.

Dan wil ik voor de zekerheid even bij je checken: heb je je misschien een voorstelling gemaakt van hoe het zou zijn als je ‘daar’ was, bij of in die perfectie? Speelt er een idee in je hoofd van een megagrote aardverschuiving, een verblindend licht, een spectaculair inzicht, een ultiem gelukzalig gevoel, een permanente staat van bliss? En zou het dan kunnen zijn dat je je daarin vergist, omdat die perfectie helemaal geen ervaring is, maar een stil weten dat je diep van binnen altijd al hebt of eigenlijk: al bent?

Een stil weten als de achtergrond of waarneming van alle ervaringen. Een weten dat in ieder mens aanwezig is. Je bent ‘het’ al. Je bent ‘er’ al. Er is werkelijk niets te doen (en dat betekent niet dat je stil moet gaan zitten. Je moet helemaal niks en bewegen gebeurt toch wel).

Enjoy the ride van de menselijke ervaring of baal er stevig van; het maakt toch niets uit voor wie of wat je werkelijk al bent. Je bent altijd een 10, al kun je dat zelf niet zien.

Image by Marion Giehoff from Pixabay

Share This