Al eerder schreef ik een stukje over de opmerking die wij wel eens terugkrijgen van mensen die horen hoe inzicht in de werking van de 3 principes heel veel ontspanning en eenvoud kunnen ‘opleveren’. Het idee is dan dat dit best zou kunnen werken bij de zogenaamde huis- tuin- en keukenprobleempjes, maar dat er grotere drama’s of trauma’s of gebeurtenissen zijn, fysiek dan wel psychisch, waarbij de simpele beschrijving van de drie-eenheid waaruit elke ervaring bestaat niet volstaat.

Er zijn dan ideeën, al dan niet met wetenschappelijke bewijzen, over het lichaam dat iets opslaat in de cellen. Er zijn verhalen over langdurige en diepe beschadigingen. Over verschrikkelijke gebeurtenissen (soms in het verleden, soms als dreigende toekomst) of over verwoestende en complexe ziektes. Over systemen, over genen, over culturen en conditioneringen.

En op relatief niveau is dat allemaal waar, natuurlijk. Daar willen we ook helemaal NIETS aan af doen. Wij begrijpen best dat er bezwaar wordt gemaakt tegen de eenvoud van de 3 principes als de dingen jou verschrikkelijk ingewikkeld toeschijnen en vreselijk voelen.

Het lijkt voor deze lezers of luisteraars dan of we met het begrip van de 3 principes bepaalde ervaringen bagatelliseren, afdoen als ‘het is maar een gedachte’ of een spirituele bypass toepassen. En dat is in mijn ogen onterecht. Wij willen juist NIETS doen met die ervaringen. Bagatelliseren noch opblazen. Wel beleven, want daar zijn ze voor.

Wel blijven we uitnodigen om, steeds opnieuw en wellicht steeds dieper, te kijken naar de aard van de menselijke ervaring. Zodat de angst daarvoor kan wegvallen. Maar vooral ook: om voorbij de vorm te kijken die de ervaring heeft aangenomen; voorbij de inhoud dus. We kunnen nieuwsgierig worden naar de oneindige ruimte waarin al die ervaringen zich afspelen. Naar de ruimte van jouw ware natuur. Want daar vind je uiteindelijk de échte eenvoud, heelheid en de rust die je eerder vergeefs zocht in het proberen te managen, analyseren, beoordelen, oplossen, controleren en fiksen van je ervaringen.

Image by Greg Montani from Pixabay

Share This