Heb jij ook wel eens een Nederlander horen verlangen naar een dagje sneeuwvrij? Met de milde winters in ons kikkerlandje is dat ons nooit gegund, wat soms dus enige afgunst oproept als er gedacht wordt aan mensen die wonen op plekken waar meters sneeuw valt. Zij hoeven namelijk niet altijd vroeg op om naar werk of school te gaan. Ideaal, toch?

Soms is het gewoon best lekker om even niks te doen. De meeste mensen verlangen af en toe naar lekker relaxen op de bank en ook tegen uitslapen hoor ik niet zo snel iemand ‘nee’ zeggen.

Maar is het je wel eens opgevallen dat we diezelfde activiteit (niks doen) niet altijd even aantrekkelijk vinden? Als we ziek zijn vinden we het alleen maar ellendig en willen we gewoon kunnen werken. Of het huishouden doen, de hond uitlaten of naar de sportschool. Wat dan ook, als we maar niet stil hoeven te liggen. Staan we in de rij, wensen we dat we op welke andere willekeurige plek zouden zijn. Zelfs als we geen haast hebben wordt wachten nog als vervelend bestempeld. Ook file, vertraging met de trein of lang wachten op het vliegveld vinden we vreselijk. We raken al bijna in de stress of in een vervelings-geïnduceerd coma als we eraan denken.

Hoe komt het toch dat we op het ene moment verlangen naar dezelfde bezigheid (niks doen) en het in situaties waar we het gratis en voor niets krijgen het kost wat kost willen vermijden? Hebben we eindelijk de kans om even ‘alleen te zijn met onze gedachten’ zonder welke afleiding dan ook, willen we het opeens niet meer

Het lijkt wel alsof we bang zijn voor wat er in ons opkomt als er niets anders is om mee bezig te zijn. Want… Wat kan er allemaal omhoog komen als je jezelf niet afleidt? En wat doet dat met je? Wat zijn de gevolgen daarvan?

Het antwoord? Helemaal niets.

Gedachten en gevoelens zijn niks. Ze kunnen je niet beschadigen. Ze kunnen niet eens echt iets met je doen. Je kan slechts een beetje te enthousiast meegaan in de film die ze voor je creëren. Dus geef je gedachten maar met een gerust hart en keer een dagje sneeuwvrij. Ze kunnen je toch geen pijn doen. 😉

Share This