Als je op zoek bent naar een inzicht in het kader van lichamelijk klachten, houd je dan vooral niet bezig met het monitoren en verklaren van lichamelijke klachten. Als je denkt dat je helderheid wenst op het gebied van relaties, laat het hele idee of concept van relaties dan volledig met rust (en die partner ook). Als je graag een shift wilt maken met betrekking tot geld en werk, haal daar de focus compleet weg. Als je makkelijk wilt opvoeden, analyseer dan vooral niet de interacties met je kinderen.

Het simpele feit dat je genoemde concepten of problemen ziet als iets wat echt en vast en ingewikkeld is en betekenis heeft, staat inzicht sowieso ‘in de weg’. Je zit dan namelijk al ‘de verkeerde kant’ op te kijken. Naar wat zich al gevormd heeft. Tastbaar, zoals in het geval van het lichaam, en ontastbaar zoals het concept relaties. Te allen tijde en in alle gevallen is er maar één richting op te kijken, en dat is naar de werking van het systeem dat elk concept, zonder uitzondering, zo levensecht vormgeeft. En vooral: naar wat de bron daarvan is.

Ga dus niet zitten wachten op een inzicht alsof je bij de bushalte rondhangt en uitkijkt naar het voertuig dat jou een ongelooflijk wijze dichtregel komt brengen over een bepaald onderwerp. Terwijl je ondertussen een dik boek zit te lezen met theorieën en tips over het lichaam, relaties, ondernemen of opvoeden.

Die bus met inzicht komt niet; die bestaat niet. Er zijn hooguit bussen die boeken met nieuwe theorieën en tips komen brengen die tijdelijke verlichting kunnen opleveren. Een idee dat even rust geeft. Waar je even mee vooruit kunt naar de volgende halte. Tot het volgende pijntje, voorval of ‘mislukte’ zakelijke transactie.

Eigenlijk kunnen we concluderen dat je helemaal niet op zoek bent naar een inzicht op welk gebied dan ook. Het is veel simpeler dan dat. Er bestaan helemaal geen gebieden. Je bent op zoek naar de stilte, ruimte en helderheid waarin ‘vanzelf’ alles oplost wat je zo graag zelf op wilt lossen. it. Zelfs het bedachte concept van het zelf. En dat is hier en nu beschikbaar, bij welke halte je ook lijkt te zitten.

Share This