Wanneer we praten over de menselijke ervaring die we uitleggen aan de hand van de 3 principes en verwijzen naar de Bron daarvan, is er (in eerste instantie) bij toehoorders vaak de neiging om dit te vergelijken met wat men al weet of hier een nieuw en goed idee van te maken. Onze hersens houden nu eenmaal meer van ‘herkenbaar en vertrouwd’ dan ‘hier kan ik niets mee’.

Dus wordt er een parallel getrokken met allerlei opdrachten en adviezen, al dan niet van new age aard. Ik noem: ‘je moet gewoon loslaten’, ‘je moet meer in het nu leven’, ‘je moet je why of je passie vinden’, ‘je moet uit je hoofd en je hart volgen’ of ‘je moet meer naar je intuïtie luisteren’. Er worden ook wel vergelijkingen gemaakt met (psychologische) theorieën die lijken te raken aan wat er gezegd wordt. Geeft niets. Wij refereren daar ook wel eens zijdelings aan.

Alleen; opdrachten en psychologische theorieën zijn geen principes. Ze zijn niet van alle tijden. Ze zijn niet overal, in alle culturen en op iedereen van toepassing. Ze zijn niet overal, in alle culturen en voor iedereen nuttig. En hiermee hebben we een makkelijke manier om te checken of je met een principe te maken hebt of met een theorie/ idee/ opdracht.

Een paar voorbeeldjes ter verduidelijking. Zeg je tegen een man wiens geliefde vijf minuten geleden overleden is: ‘dat was vijf minuten geleden hè, wel in het nu blijven!’ of: ‘je moet het gewoon loslaten, joh’? Is het een nuttig advies voor iemand die toevallig geboren is in Ierland in het jaar 1845, of met zeer ‘beperkte’ geestelijke en lichamelijke vermogens ‘je moet je why of je passie vinden?’ En voor een in Auschwitz gevangen zittend mens? Is kennis van de piramide van Maslow, het functioneren van het reptielenbrein of de flow theorie nuttig voor alle zevenenhalf miljard mensen? Ik vermoed van niet.

(De drie) Principes zijn van alle tijden en gelden overal en voor iedereen in alle culturen. De ervaring van ieder mens komt op dezelfde manier tot stand via een systeem dat we kunnen omschrijven als Mind, Consciousness and Thought. Of het nu een afschuwelijke of een prachtige ervaring is. Of het nu een katholiek gedoopte peuter in Portugal betreft of een atheïstische bejaarde in de binnenlanden van Afrika. In de Middeleeuwen of nu.

De drie principes die simpelweg beschrijven hoe elke menselijke ervaring tot stand komt (denken in bewustzijn) uit één bron (levensenergie). en ook hoe al die ervaringen tijdelijk en illusoir zijn en alleen de bron permanent en waar. Dat behoeft verder geen enkele opdracht of additionele theorie. Want daarmee duiken we alleen maar dieper de illusie in.

Share This