Het is heel begrijpelijk dat er vragen opkomen wanneer je in aanraking komt met een nieuw paradigma voor je psychologisch functioneren. Als jou verteld wordt dat het leven heel anders werkt dan je tot nu toe had aangenomen. Als je hoort dat je niet een poppetje in een grote buitenwereld bent, maar een creatie vanuit een binnenwereld. Als je gaat zien dat elke ervaring op dezelfde manier vormkrijgt. Van binnen (een oneindige ruimte/ intelligentie/ Mind) naar buiten (creatie zoals die in elk moment verschijnt).

Voor wie gewend is met theorieën te werken of gewoon nieuwsgierig is en graag alles wil weten, kan dit zomaar een nieuwe gelegenheid zijn om iets intellectueel uit te pluizen. Sommigen zijn ook benieuwd of er geen ‘maas in de wet’ zit en gaan daarnaar op zoek. In beide gevallen kan er een grote stroom vragen op gang komen. Die zijn bij ons van harte welkom (vragen@slagersdochters.nl); we beantwoorden ze met veel plezier in onze wekelijkse podcast.

Toch wil ik vandaag met je kijken naar al die vragen en de behoefte die je hebt om precies te weten hoe het zit. Want soms maak je het jezelf veel te lastig met analyses. Deze vinden immers in het hoofd plaats en dat is nu net waar je uit wilt! Alle informatie netjes op een rijtje krijgen en in een passend hokje stoppen laat geen ruimte voor een compleet nieuwe, frisse gedachte. Alles wat je ‘nodig’ hebt ligt besloten in de stilte en ruimte vóór het intellect.

Je zou het kunnen vergelijken met leren autorijden. In het begin is het even wennen en leren en opletten, maar na een tijdje gaan de handelingen helemaal vanzelf. En in dat proces is het niet nuttig om precies te willen weten wat er onder de motorkap gebeurt. Zie je het al voor je? De instructeur laat je zien waar het gaspedaal zit en jij wilt tot in detail van hem uitgelegd krijgen welke techniek er achter dat pedaal zit, hoeveel druk je precies moet uitoefenen, waar de leidingen heen lopen, hoeveel benzine er in de motor wordt gespoten en waar dan en hoe. Wat de beste brandstof is en waarom.

Wie zo druk bezig is met de technische kant, vergeet auto te rijden. En datzelfde geldt voor inzicht in de 3 principes. Wie probeert de woorden die gebruikt worden te snappen en de ’techniek’ achter het leven met het intellect te analyseren, vergeet te leven. Bij wijze van spreken dan. Sydney Banks zei niet voor niets: ‘don’t try to figure this out‘. Al wil je hoofd nog zo graag alles logisch (veilig!) op een rijtje hebben. Leef (rijd) gewoon met de inzichten die je hebt en vertrouw op de oneindige intelligentie (motor) achter het leven.

Wellicht ontdek je voorbij je vragen en analyses dat je uiteindelijk gewoon gereden wordt.

Share This