Er zijn veel boeken en coaches die beweren dat je kunt krijgen wat je wilt, als je maar…en dan volgt een stappenplan, een knutseltip voor je persoonlijkheid dan wel een manier van werken of denken die je het gewenste voorwerp zal opleveren of het gewenste persoonlijke doel doet behalen. Kwestie van even doorzetten, volhouden, discipline betrachten en de juiste route volgen. Het klinkt heel aanlokkelijk voor de actiegerichte en ambitieuze mens.

Er zijn ook ‘spirituele’ stromingen die heel materialistisch zeggen: ‘if you want it, you can have it’. Vaak met de toevoeging ‘if you get out of the way’. Vraag en het zal gegeven worden. Dus ook hier wordt beloofd dat je kunt krijgen wat je wil. Niet door hard te werken, daar zijn we dan te spiritueel voor, maar door te vragen, te visualiseren of vast te voelen hoe het voelt om ‘daar te zijn’ of ‘dat al te hebben’. En zelf uit de weg gaan, natuurlijk. Dit klinkt heel aanlokkelijk voor de spiritueel strevende en tegelijkertijd luie mens.

En speel er gerust mee, hoor. Werk en spaar voor die sportauto. Mediteer en visualiseer voor meer vertrouwen of zakelijk succes. Wie weet verschijnt wat je wilt. Wie weet knutsel je de gewenste persoonlijkheid in elkaar. Maar vraag je ook eens af; wat is eigenlijk de wens achter deze dingen en doelen? Want met het streven en ‘ergens naartoe’ werken zien we soms een paar best wel essentiële dingen over het hoofd. Namelijk:

-Dat in het Bewustzijn altijd het Denken wordt beleefd en niet een ding/ doel dat daar los van staat. Er is niets ‘daarbuiten’ wat een gevoel kan opwekken. De nieuwe auto voor de deur doet niets, tot er de gedachte ‘oooohh..wat is ‘ie mooi! En die is van mij!’ verschijnt. Waar heb je dan zo hard en misschien lang voor gewerkt? Een gevoel dat gekoppeld is aan een gedachte!

-Dat de ervaring van ‘ik’ op dezelfde manier tot stand komt. Kijk maar eens wat er in flow gebeurt. Jij gaat volledig op in de handeling. Je verliest jezelf, zeggen we ook wel. We zijn er helemaal niet, tot er een ik-gedachte verschijnt. Dus er is geen vast ‘ik met een eigenschap’, maar puur een ervaring van bijvoorbeeld verlegenheid of vertrouwen. Hier en nu, tot de volgende ervaring verschijnt. Aan welk zelf heb je dan zo hard geknutseld?

Als dit gezien en gerealiseerd wordt, is streven naar dingen en doelen niet langer logisch. Is het verwerven of verwerpen van specifieke eigenschappen nutteloos. Want waar wil je heen, wetend dat er altijd alleen maar een ervaring in het hier en nu is? Wat wil je hebben, wetend dat het niets brengt?

Wat overblijft is in alle rust maar eens kijken wat er (vanZelf) wil gebeuren in de ruimte die ontstaan is.

Share This