Vorige week lag ik met een half oog naar the Voice te kijken. Blijkbaar is de wedstrijd in het stadium beland dat de overgebleven deelnemers thuis gevolgd en gefilmd worden. Wat achtergrondinformatie voor de kijker, die wat mij betreft slechts voor vertroebeling zorgt. Ik hoor liever de voice dan het verhaal.

Een jongeman die aldus geportretteerd werd, had volgens Ali B. ‘geen goed verhaal’. Hij was gewoon een lieve jongen. Dat leek de rapper nou niet echt briljante marketing op te leveren. (Daarmee kwamen we wellicht even dicht bij een blik op de ware opzet van het programma, maar dat terzijde.) Mede-jurylid Anouk reageerde fel: “wat is er mis met geen verhaal?” snoof ze, of woorden van dergelijke strekking. En die vraag gaat voor mij dieper dan de promotie van een talentvolle jongen in een tv show.

‘Wat is er mis met geen verhaal?’ zouden we onszelf kunnen afvragen als we diep van binnen verlangen naar eenvoud en geluk. En wellicht ‘onze richting’ in gaan kijken, maar merken dat er in eerste of tweede instantie juist heftige gevoelens opspelen in ons systeem. Iets wat vaak gebeurt wanneer er een barst komt in de bubbel van wat jij altijd als jezelf en de wereld hebt beschouwd. Angstig of verdrietig vraagt de ik-gedachte zich af hoe het leven verder moet als het doorzien zou worden. Als het persoontje het allemaal niet meer in de gaten houdt en regelt. Als het verhaal van het verleden, de karaktereigenschappen, beschadigingen, spirituele of wereldse prestaties, bezit, doelen, de omstandigheden en de (familie)relaties wegvallen?

Dat kan toch niet, dat mag toch niet, dan worden we toch onverschillig, dan zullen we toch niets meer uitvoeren, dan komt er toch niets van ons en zeker niet van de kinderen terecht?

Al deze bezwaren en gevoelens komen op om doorzien te worden en te merken dat het leven dat je bent en altijd al was, simpelweg doorgaat. Ook zonder verhaal kan er gezongen worden, en niet alleen op televisie. Ook zonder verhaal beweeg je, adem je, neem je waar, is er actie, komt er een respons. En dat moet je natuurlijk niet van mij aannemen, maar voor jezelf ontdekken. Wellicht is de eerste stap die vraag van zangeres Anouk. “Wat is er mis met geen verhaal?”

Ps:

Heb je zin om jouw verhaal te doorzien? Overweeg dan mee te doen aan onze driedaagse Dieper Inzicht.

Share This