Regelmatig zie ik hem langs de weg staan in Soest, diezelfde meneer. Daar staat hij dan, met een grijns op zijn gezicht kijkt hij naar het verkeer. Met zijn prachtige oude fiets geparkeerd tegen een paal telt hij dan de voorbijrijdende auto’s, of zo lijkt het voor de buitenwereld. Misschien kijkt hij wel naar de mensen in de auto’s, wie weet? Het feit is, hij kijkt naar wat er verschijnt. Het komt, het gaat, en hij geniet ervan.

Deze lieve man is, voor hem onbewust, een metafoor voor ons bestaan. Ook ons bewustzijn staat langs de weg naar het verkeer te kijken. Voorbij rijden de gedachten, ideeën, gevoelens en ervaringen. Ze komen en gaan, zonder dat wij daar iets voor hoeven te doen.

Net als die meneer kunnen wij al het verkeer zien, ervan genieten, en het voorbij laten rijden. Echter hebben wij vaak de neiging dat niet te doen. Sommige gevoelens en gedachten zien we als “fout” of “eng”. Daar willen we dan iets mee: er verandering in brengen, of onmogelijker nog, het proberen te onderdrukken. Maar wij kunnen dat niet, en hoeven dat ook niet.

Echt elke gedachte is oké, en elk gevoel komt uit een gedachte, en is dus ook oké.
Er ontstaat een prachtige rust wanneer je niet probeert gedachten te onderscheppen, maar ze gewoon ziet komen, naar ze kijkt, en ze dan weer ziet gaan.

Over onderscheppen gesproken: wat zou er gebeuren als die man in Soest ineens van de stoep het verkeer in zou stappen? Stel je voor, wat voor een chaos er dan zou ontstaan. Het is ook helemaal niet nodig. Die auto’s zijn net zo mooi vanaf de zijlijn. Blijf lekker op die stoep staan, en laat het verkeer gewoon haar gang gaan, dan komt het wel goed.

Gastblogger Thomas Miezenbeek is Slagerskleinzoon en studeert Professional Musicianship Guitar in London. Hij nam jaren geleden al deel aan een driedaagse en vergrootte zijn inzicht vervolgens door in de richting van de 3 principes te blijven kijken. In eerste instantie vooral om te ontdekken of de 3 Principles community een sekte is, in tweede instantie omdat hij voor zichzelf de waarheid ervan ging inzien (nadat hij ontdekte dat de 3 Principles geen enkel voorschrift in zich draagt). Thomas houdt ervan om coole metaforen te bedenken om de werking van de 3 principes uit te leggen. Dit artikel is daar een voorbeeld van.

Thomas Miezenbeek

Share This