Regelmatig hoor je zoiets als: “Ik zag vanochtend toch iemand…”, waarop dan een (vaak niet heel aardige) observatie volgt. “… Die had toch een rare maillot aan” of “… Die was in slaap gevallen in de trein en was luidkeels aan het snurken, en z’n mond hing ook nog open!” Of een willekeurige andere opmerking.

Soms over het uiterlijk van een voorbijganger, soms over iets dat een vriend deed of iets dat op tv gebeurde. Eerlijk gezegd lijkt het ons eigenlijk niet veel uit te maken. Als we maar lekker kunnen oordelen.

Soms raken we er zelfs opgefokt van. Bijvoorbeeld als iemand iets doet dat we écht niet vinden kunnen. Een mollig kindje bij de snackbar, een man die schreeuwt tegen zijn hond of iemand die op de snelweg van baan wisselt zonder zijn of haar knipperlicht te gebruiken.

Het lijkt erop alsof we als mensen erg van oordelen houden, of ons in ieder geval graag druk maken om wat anderen doen. In welke vorm dan ook.

Ik vind het interessant; wat maakt dat oordelen zo boeiend voor ons? Het helpt niemand en het is niet alsof de ander er op dat moment nog iets aan kan doen.

Op het moment dat we oordelen gaan we mee in onze eigen gedachten over een bepaald onderwerp of een bepaalde situatie. We gaan eens fijn in op een willekeurige gedachte die in ons opkomt.

Die gedachten dragen we vervolgens uit naar de wereld alsof het de waarheid is – terwijl een oordeel altijd subjectief is. Wat we ‘raar’ of ‘luidkeels’ vinden ligt niet vast, dat is voor iedereen anders. Ook zal niet iedereen opkijken van iemand die tegen zijn hond schreeuwt.

Ik vermoed dus dat het niet perse is dat we het zo leuk vinden om te oordelen, maar dat we in veel gevallen niet door hebben wat we aan het doen zijn. Het is niets meer dan geloven in onze eigen onware gedachten en vervolgens het idee hebben erover te ‘moeten’ praten.

Stel je eens voor hoe lekker rustig het zou zijn als je dat niet meer altijd hoefde te doen. Alleen nog maar als je er zin in hebt. En je je er in ieder geval nooit écht druk om hoefde te maken. Klinkt veel fijner als je het mij vraagt. 😉

Share This