Ik hoorde laatst iemand tegen een vriendin van haar zeggen: “Dit is echt zó niet jouw jaar hè?” Er was blijkbaar sinds 1 januari al veel gebeurd in het leven van die persoon. En vooral negatieve dingen.

Dat vond ik een wonderlijke opmerking, aangezien het jaar nog niet eens voor een kwart voorbij is. En toch is het nu al niet het jaar van die mevrouw. Het is natuurlijk oprecht heel vervelend voor haar dat ze nare dingen heeft meegemaakt, maar de manier waarop er gegeneraliseerd werd vond ik wel opvallend.

Het lijkt een generalisatie te zijn die veel mensen maken. Aan het einde van het afgelopen jaar kreeg ik van alle kanten te horen dat 2016 echt vreselijk was geweest. Er waren veel beroemdheden overleden, de verkiezingen in Amerika hadden een resultaat waar niemand op gerekend had (of op zat te wachten) en schijnbaar zijn er in het persoonlijke leven van veel mensen ook dingen gebeurd die het er niet beter op maakten.

Op 1 januari 2017 schreeuwde de halve wereld van de daken dat dit echt hun jaar gaat worden – beter dan 2016. Wat natuurlijk een mooi streven is. Alleen kan je jezelf hier ook enorm mee in de weg zitten.

Als je roept dat dit jouw jaar gaat worden, ga je er vanuit dat externe gebeurtenissen invloed kunnen hebben op hoe iemand zich voelt. In dit geval een periode van 365 dagen die alles voor je kan verpesten als je niet oppast. En oh wee als je niet de goede acties onderneemt om het naderende onheil af te weren!

Maar externe gebeurtenissen hebben dat effect helemaal niet. Ja, er kunnen allerlei stomme, verdrietige of ronduit tragische dingen gebeuren, maar uiteindelijk bepaalt je reactie erop hoe je je erover voelt.

Je gedachten hebben dat effect – die bepalen hoe je je voelt en hoe je in het leven staat. Als er nare dingen gebeuren is het misschien best logisch om daar negatieve gedachten over te hebben. Die gedachten kan je ook niet tegenhouden.

Gelukkig is er ook nog de optie om niet te geloven in die gedachten. Ze te negeren. Want ze gaan echt vanzelf weer weg.

Je gedachten zijn niet waar, zeker niet als ze over de toekomst gaan. Zoals bij de opmerking die ik hoorde maken. Met zo’n opmerking (die voortkomt uit een bepaald type gedachten) maak je een voorspelling. Terwijl je helemaal niet kunt weten hoe het zal lopen. Geloven in zo’n voorspelling zorgt ervoor dat je gebeurtenissen gaat interpreteren vanuit dat kader. In dit geval zou het jaar voor die mevrouw dan inderdaad geen pretje worden, simpelweg omdat ze denkt dat het toch allemaal al verpest is.

Neem je je gedachten niet serieus, komt er vanzelf een moment waarop je het leven weer kunt zien met een frisse blik. Ik hoop ook van harte dat deze vrouw dat doet en toch gewoon kan genieten van de dingen die ze nog mee gaat maken dit jaar. Wie weet… misschien wordt het nog echt háár jaar. 😉

Share This