We maken ons regelmatig druk om van alles en nog wat. Misschien is er elke dag wel iets aan te wijzen. Het regent, je moet een presentatie geven of je hebt een tentamen. Vaak zijn het niet eens heel grote dingen.

Met name situaties waarin we te maken hebben met andere mensen zijn lastig, want… Anderen zouden misschien wel iets negatiefs over ons kunnen denken. Het is niet zozeer een probleem dat het regent. Nee, het is een probleem dat je misschien als een verzopen kat door het kantoor moet lopen en dat je collega’s daar misschien gek van op zouden kijken. En dan zouden denken dat je er onprofessioneel uitziet. Of zoiets. Het geven van een presentatie is nog niet zo erg, maar het moet wel goed gaan. Want je baas is erbij en als je het slecht doet neemt hij je dat vast kwalijk en krijg je die promotie niet. Een tentamen niet halen is natuurlijk vervelend, maar vooral omdat anderen daar misschien een menig over zouden hebben. Misschien denken ze wel dat je dom bent als je iets niet haalt. Misschien zijn je ouders dan wel teleurgesteld.

Vrijwel alle dagelijkse ‘problemen’ kunnen worden teruggeleid naar het feit dat we ons zorgen maken om wat anderen van ons denken.

Op dat soort momenten gaan we denken voor de ander. We weten niet of onze collega’s raar opkijken van iemand met nat haar (en eventueel uitgelopen make-up als je dat draagt). Dat hebben we zelf bedacht. Net als dat we zelf bedacht hebben dat onze baas het ons kwalijk zal nemen als we een slechte presentatie geven en dat anderen denken dat we dom zijn of niet trots op ons zullen zijn als we een tentamen niet halen.

Het is mentale acrobatiek – het ziet er indrukwekkend, interessant en soms zelfs eng uit, maar uiteindelijk is het vooral tijdverdrijf. We weten niet of wat wij denken dat de ander denkt ook daadwerkelijk is wat de ander denkt. Maar dat maakt ook niet uit. Het mooie is namelijk dat al die gedachten helemaal niet waar zijn. Niks van wat we denken is waar. Niet eens een klein beetje. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er iets misgaat, want er is niks. Dat besef geeft rust.

Share This