Heeft het zin om je gedachten te (laten) analyseren? Door een deskundige, door een vriendin of door jezelf? Het lijkt mij hetzelfde als een fata morgana zien en dan een touroperator uitnodigen om die uitgebreid te beschrijven in een reisgids. Aan de hand van jouw ooggetuigenverslag, uiteraard. Want de fata morgana is niet echt. Toch nodig je andere mensen uit om ook naar jouw bedenksels te kijken en er een mening over te vormen. Misschien vastgelegd in een vuistdik dossier. Bij een psycholoog of zo. Je wijst je medereizigers op jouw fata morgana en wil dat zij dezelfde zien en jou steunen. Of  je wilt dat zij jou vertellen dat je iets anders moet zien. Iets mooiers wellicht. Maar een fata morgana is per definitie niet echt, net als jouw gedachten niet echt zijn.

In het geval van de fata morgana werkt het als volgt: De zon verwarmt de lucht boven de aarde. Het licht wordt op die plek afgebogen, komt in jouw ogen en voilà: je ziet een luchtspiegeling op die plek. Water verschijnt voor jouw ogen, waar in werkelijkheid aarde is. Net echt. In het geval van jouw gedachten: je bewustzijn brengt die tot leven. Het schijnt door jouw gedachten heen en projecteert die op de wereld. Zo komen ze tot leven. Net echt. Maar je ziet alleen wat je denkt en niet wat er is.

Zo houd je jezelf en anderen bezig met jouw illusies. Soms een leven lang. Of je doorziet het en lacht om jezelf en je luchtspiegelingen!

Share This