Breed lachend kijkt ze de camera in en zegt: “Ik heb wat dingen veranderd en nu kan ik eindelijk mijn authentieke zelf zijn.”

Het verhaal gaat nog even verder. Over hoe naar het was om haar authenticiteit niet te kunnen tonen en over wat haar ervan weerhield. Vooral de meningen van andere mensen waren een probleem, maar ze heeft nu besloten zich daar niets meer van aan te trekken.

Ze gaat zichzelf zijn, zonder excuses te maken. Meer van zichzelf laten zien ook, want dat alles is meer authentiek.

Ik klik de video weg. Verbaasd over de concepten die de vrouw in het leven heeft geroepen in een poging zich fijner te voelen.

De YouTuber die de video in kwestie maakte is niet de enige die dat doet. Er zijn zoveel dingen die we doen om ons beter te voelen. Goeie gesprekken voeren over onze problemen/gevoelens/het verleden. Yoga. Tijd voor onszelf nemen of juist tijd met andere mensen doorbrengen. De natuur in. Nieuwe kleren kopen.

Dweilen met de kraan open, als je het mij vraagt. Want eigenlijk is het allemaal niets meer dan afleiding zoeken voor wat er in je hoofd gebeurt. De gedachten die er in je opkomen en de gevoelens die ze oproepen proberen te onderdrukken.

Misschien helpt het. Maar meestal maar een beetje. Of tijdelijk. Als we het voorbeeld van de YouTuber aanhouden – de  vrouw doet elke paar maanden zoiets. Elke keer besluit ze dat er iets aan haar content moet veranderen om zich beter te voelen. Tot nu toe blijkt iedere keer dat er weer een nieuwe verandering nodig is.

Het kan ook anders. Als je doorziet hoe de menselijke ervaring tot stand komt.

Onze gedachten worden geanimeerd door ons bewustzijn, waardoor dat wat we denken héél echt lijkt… Maar het niet is.

Met dat inzicht wordt alles anders.

Want als je weet hoe je ontevreden of onprettige gevoel tot stand komt, het écht hebt gezien, dan is het niet meer logisch om erop te acteren en je leven te proberen te veranderen. En dus kan je gewoon leven. Authentiek of niet, net waar je zin in hebt. 😉

Share This