Vaak zijn gedachtepatronen zo ingesleten dat we ze niet meer (helder) zien. Dat geldt uiteraard ook voor het gedrag dat we vertonen, gebaseerd op zo’n gedachtepatroon. Heel vaak is de kern van dat gedachtepatroon of overtuiging een variant op ‘ik ben niet goed genoeg (zoals ik ben)’. Die gedachte doet pijn (omdat ie niet liefdevol is) en we willen geen pijn, omdat we instinctief weten dat we liefde zijn.

Onze wens om die pijn te vermijden kan verschillende soorten gedrag opleveren, afhankelijk van wat de mens in kwestie logisch vindt om te doen. Sommigen van ons gaan ons best doen om aandacht te trekken, om in de schijnwerpers te staan en applaus te oogsten om de pijn van die gedachte te sussen. Sommigen van ons gaan ons in bochten wringen, zichzelf verloochenen om goed genoeg bevonden te worden en de wrijving van die gedachte te verminderen. Sommigen van ons gaan hard werken om waardering te krijgen en zo het knagen van die gedachte niet te voelen. Sommigen van ons ontwikkelen een verslaving om de pijn van die altijd op de achtergrond aanwezige gedachte te verdoven. Al met al kost het verdomd veel moeite en energie. Vaak doen we een leven lang ons best om de pijn te vermijden en te verzachten met (vaak schadelijk) gedrag.

Al die gedragingen helpen niet echt en als ze helpen is het slechts tijdelijk. Soms kan er ineens het inzicht zijn dat de wortel van al het gedoe een gedachte is. De aanname ‘ik ben niet goed genoeg’ of een andere onware overtuiging.  Dan kan er ware verandering plaatsvinden (en niet een nieuw pijnvermijdend trucje). We stoppen met het gedrag omdat het niet langer logisch is.

We transformeren, want er is niet langer de noodzaak om aandacht te trekken. Om in de schijnwerpers te staan, applaus te oogsten of ons in bochten te wringen. We hoeven onszelf niet meer te verloochenen, hard te werken of verslaafd te zijn. Er is vrijheid om onze ware natuur te ontdekken en ons hart te volgen. En dat kan er voor iedereen anders uitzien. (Het zou ook diezelfde schijnwerpers kunnen behelzen, maar met een heel andere motivatie!)

Share This