Je leert niks van jouw of andermans ervaringen. Tenzij het om een taart bakken of een muurtje metselen of andere super praktische zaken gaat. Zo. Dat is een gedurfde mededeling 🙂 Ik verklaar me even nader. Alle ervaringen zijn het resultaat van wat er zich op dat moment in jou afspeelt. Kijken naar die ervaring of luisteren naar de ervaring van een ander kan weliswaar vermakelijk of interessant zijn, maar om te leren (groeien in bewustzijn?) is er iets anders nodig

Als we al kunnen praten over ‘leren’ zal het gebeuren door te kijken naar de bron van alle ervaringen. En dan kom je terecht bij gedachten die in je bewustzijn komen en een ervaring creëren. En het is niet de bedoeling dat je die vervolgens uitgebreid gaat bekijken en analyseren en manipuleren om betere ervaringen te krijgen. Het gaat erom dat je begrijpt hoe het systeem werkt.

Begrip en Liefde, zei Sydney Banks altijd. Daar draait het om. Begrip van waar ervaringen vandaan komen, begrip van wie je bent en daarmee ook begrip voor de zogenaamde rest van de mensheid (waarvan jij de ervaring ook 100% van binnenuit creëert, dus eigenlijk kunnen we niet eens spreken over de rest van de mensheid). En Liefde met een hoofdletter L, als staat van zijn die overblijft wanneer de angst voor je ervaring (door dat begrip!) is weggevallen. Een echte shift vindt dan ook uitsluitend van binnenuit plaats.

Dus we kunnen met zijn allen wel heel hard achter ervaringsdeskundigen aanhollen, maar dan baseren we wat daarvan denken te leren op een creatie van andermans bewustzijn en gedachten. Het antwoord op de vraag ‘hoe heb jij dat ervaren?’ vertelt ons alleen iets over het bewustzijn, de gedachten/gevoelens en daarmee de tijdelijke creatie van de ander op het moment van ervaren. Dan zitten we al een grote stap te ver in het ‘proces’. Teruggaan naar de bron van alle ervaringen, naar de stilte van het niets weten, geeft ons de gelegenheid om iets totaal nieuws te creëren en ervaren. Met één frisse gedachte.

Simpel samengevat: kijk naar binnen in plaats van naar buiten.

 

Share This