De oplossing voor het probleem van een ander zien is heel eenvoudig.

-Wil je afvallen? Verander je eetpatroon. Hier is een boek met een fantastisch nieuw dieet gecombineerd met oefeningen en een app. 1 januari vol goede moed beginnen en even doorzetten.

-Wil je van je alcoholverslaving af? Stop ‘ns met drinken. In 12 stappen met veel schuld bekennen of in een eindeloos afkicktraject terwijl we praten over waar die behoefte tot verdoven vandaan komt en hoe je daar de rest van je leven weerstand aan kan (en zult moeten!) bieden.

-Kom je geld tekort? Ga iets doen waarmee je wat verdient. Wij hebben een bootcamp om je te enthousiasmeren en een set beproefde marketingtechnieken waarmee je direct de boer op kunt. Hoppa.

-Ben je depressief? Heftig. Laten we samen kijken naar en praten over je sombere hersenspinsels. We graven net zo lang tot we hun oorsprong gevonden hebben en vervolgens ontmaskeren we ze één voor één; we buigen ze om en geven ze een plekje. Een hardloopschema erbij en moet je ‘ns kijken hoe je opknapt.

-Weet je niet wat je met je leven moet? We vinden vast iets wat jou inspireert. We maken een moodboard, we ontdekken je passie en moedigen je aan er vooral voor te gáán. Hup, dat hart achterna en snel een beetje.

Komt er al irritatie, weerstand of boosheid in je op bij het lezen van de oplossing voor een probleem dat jij ervaart? De neiging om je verdedigen en uit te leggen dat het zo simpel niet is? Mooi. Het is ook precies wat je bij ons niet zult horen, dit soort adviezen. Al laten wij je wél zien dat verandering eenvoudiger is dan je denkt.

Als je wilt knutselen aan gedrag, gevoelens of gedachten ben je wat ons betreft een stap te laat in het proces van de menselijke ervaring. Dan zit je te kijken naar wat er al vorm gekregen heeft. Wij verwijzen naar het vormloze daarvóór en praten over het mechanisme van de menselijke ervaring, inclusief alle gevoelens die daarbij horen. We bespreken de relatie tussen gedachten en gevoelens. Geven je de ruimte om ook de stilte te ervaren die daaronder zit. Wijzen op je ware natuur en je oneindig potentieel. We herinneren jou aan wat je allang weet, al ben je andere dingen gaan geloven. We delen onze eigen inzichten in dit ‘systeem’.

En als je daar werkelijk nieuwsgierig naar bent, voor open staat en bereid bent om te twijfelen aan alles wat je dacht te weten, zou er zomaar iets moois kunnen gebeuren. Een eigen inzicht. Een ander bewustzijn waardoor alles, inclusief je gedrag, spontaan verandert. Een shift zonder hard te werken om ingesleten patronen los te laten. Gewoon omdat het met die frisse kijk niet langer logisch is om het oude te blijven herhalen.

Nieuwsgierig? Kijk eens bij onze trainingen of coaching.

Foto © Rob Tol

Share This