Soms zie je iets pas duidelijk voor wat het is als je het bij een ander ziet gebeuren. Je kan zelf al jaren een bepaalde fout maken, maar pas als iemand anders hetzelfde doet zie je de effecten ervan.

Zo zag ik laatst ‘De Onzekerheidsrivier’ in een heel nieuw licht doordat ik iemand anders er zo’n beetje in zag verdrinken. De Onzekerheidsrivier is een snelstromende ijskoude rivier vol met gevaarlijke scherpe stenen, watervallen en bochten. Als je onzeker bent en je gedachten daarover gelooft, ben je in deze rivier gestapt.

Een nieuwe collega vertelde me dat haar eerste dag haar nogal zwaar gevallen was en hoe dat haar die avond bezig had gehouden. Al die kleine stapjes die je moet doen als je in de housekeeping bij een hotel werkt waren haar nog lang niet gelukt, ze kon steeds maar niet onthouden om de kranen schoon te maken en het leek alsof ze twee linkerhanden had als ze de bedden aan het opmaken was.

Bij haar was het me duidelijk dat ze naar het midden van De Onzekerheidsrivier was gewaad en zich toen staande had geprobeerd te houden in het snelstromende water van haar gedachten. Ze had bedacht dat ze het wel goed wilde doen en was bang dat ze het misschien nooit zou leren. Die angstige gedachten had ze serieus genomen en dus was ze na gaan denken over alles wat er op haar eerste dag al misgegaan was en over de mogelijke gevolgen daarvan. Blub blub blub… Kopje onder.

Ook zag ik dat het geen enkel nut had dat ze die onzekere gedachten zo serieus had genomen. Want vandaag ging het steeds al iets beter en bovendien had het niets uitgemaakt als ze oprecht twee linkerhanden had voor dit soort werk. Er zijn genoeg andere plekken waar je schoon kunt maken en het is ook oké om ergens niet meteen goed in te zijn.

Het was mooi om herinnerd te worden aan hoe onzekere gedachten er van ‘buitenaf’ uitzien – betekenisloos. Daar bedoel ik niets negatiefs mee tegenover mijn collega. Hoewel het menselijk is, is het altijd zinloos om je mee te laten voeren in een stroom van dat type gedachten, want ze zijn enorm vergankelijk. Pootjebaden kan ook. Of gewoon aan de kant zitten en kijken hoe het water voorbij stroomt. Wel zo veilig. 😉

Share This