Als ik op de snelweg rijd, komt het wel eens voor dat ik een rommelend geluid hoor en de auto een beetje begint te schudden. Niet omdat ‘ie kapot is hoor. Gewoon omdat ik dan over de ribbelstrook aan de zijkant van de weg rijd. 

Ongetwijfeld een herkenbare situatie voor degenen die een rijbewijs hebben. En voor degenen die zich al wat langer verdiepen in de Drie Principes waarschijnlijk ook een herkenbare metafoor voor het ervaren van gedachten die wat minder fijn zijn. 

Minder fijne gedachten of gevoelens zouden namelijk ook wel “de ribbelstrook van de menselijke psyche” genoemd kunnen worden. Op het moment dat je ze ervaart, kun je er zeker van zijn dat je even weg bent geraakt bij wie je daadwerkelijk bent: oké, heel, grenzeloos creatief en oneindig veerkrachtig. In plaats daarvan voel je je onzeker, verdrietig of boos.  

Super bekend dus, die ribbelstrook. Maar… heb je er wel eens bij stilgestaan hoe anders je reageert op de ribbelstrook op de weg en die in je hoofd?  

Zit je in de auto, dan ben je blij met de ribbelstrook. De sensatie van het er overheen rijden is niet prettig, maar het maakt wel dat je opmerkt dat je iets bij moet sturen. En dat is toch wel iets fijner dan opeens in de vangrail of berm terecht komen. 😉 Als je het bekende geluid hoort, stuur je een beetje bij. Verder niets. En daarna hou je je waarschijnlijk geen seconde meer bezig met het feit dat je de ribbelstrook even hebt aangeraakt. De ribbelstrook op de weg voelt namelijk neutraal.  

Voel je je naar of heb je vervelende gedachten dan denken de meeste mensen echter niet “Wat een fijn signaal!” Nee, we schrikken van de nare dingen die we denken. We zijn boos op onszelf dat we nu alweer verdrietig zijn. Of we voelen ons teleurgesteld dat het ons niet lukt om onszelf beter onder controle te houden. Die gevoelens kunnen ook nog eens lang blijven hangen. Waardoor we onszelf lekker verder de put in denken. Want niet alleen denken we iets naars of voelen we iets dat niet fijn is, we plakken er ook nog eens het label ‘slecht’ op. De menselijke ribbelstrook voelt dus als het tegenovergestelde van neutraal. 

Toch is ook de menselijke ribbelstrook slechts een signaal. Het vertelt je dat je even weg bent bij je welzijn. Niet dat je geen welzijn meer hebt of het nooit meer terug kan krijgen. Daarover heeft die ribbelstrook in ons hoofd helemaal niets te zeggen.  

En, anders dan op de weg, hoef je niks met het signaal van een ribbelstrook die je in je hoofd bent tegengekomen. Je mag het herkennen. Maar ingaan op het nare gevoel of de vervelende gedachte is niet nodig. In je hoofd kan je geen ongeluk veroorzaken. Jouw kern kan namelijk niet kapot. Hoe relaxt is dat?

Share This