Ken je het gevoel dat je gedachten met je op de loop gaan en dat dat soms ontaardt in een ellendig gevoel? Er schiet je iets te binnen en die eerste aanvankelijke gedachte triggert een hele serie nieuwe gedachten.

De eerste gedachte kan zoiets zijn als “Oh, ik ben vergeten boodschappen te doen”. En afhankelijk van je gemoedstoestand koppel je daar van alles aan.

In een goede bui leidt “Oh, vergeten boodschappen te doen” tot dingen als “Even X bellen om te vragen of hij/zij nog langs de supermarkt kan” of “Ha, een goede reden om pizza te bestellen, dat vinden de kinderen lekker en dat hebben we al een tijd niet gegeten.” Wat verder kan gaan tot: “Met een beetje sla erbij is dit best een verantwoorde maaltijd voor vandaag…” “Wat ben ik eigenlijk een goede moeder/vader dat ik zo vaak gezond eet en dit een uitzondering is…” “En lekker weinig afwas ook, op die manier…” “Kunnen we gezellig een keer voor de tv eten…” “Wat mij tijd geeft nog even mijn e-mail te checken voor ik de kids naar bed breng…” Niks aan de hand in dit geval en morgen ben je deze situatie alweer vergeten.

In een minder goede bui leidt “Oh, vergeten boodschappen te doen” echter tot dingen als “Shit, ik denk ook nooit aan de dingen die echt belangrijk zijn…””Het komt in dit gezin sowieso al altijd op mij terecht…” “Het enige wat ik nu nog kan doen is pizza bestellen…” “Jeetje, wat een slechte vader/moeder ben ik toch! Vorige week heb ik ze ook al een keer junkfood voorgeschoteld…” “Ik krijg het niet voor elkaar om mijn zaakjes als ouder goed te regelen…” “Als ze eens wisten hoe vaak wij voor de tv eten…” “En mijn werk had ik vandaag ook al niet af, ik krijg het gewoon niet voor elkaar terwijl anderen het wel kunnen…” Een serie gedachten die aan elkaar gekoppeld je humeur nog slechter maken.

Wat je denkt, lijkt in het moment dat je het denkt absoluut en onwrikbaar WAAR. Geen speld tussen te krijgen.

Logisch, want zo werkt de wetmatigheid waaraan we allemaal onderhevig zijn. Je hebt gedachten en je bewustzijn brengt die gedachten tot leven via je zintuigen. Daar is geen ontkomen aan.

Die gedachten zijn echter geen waarheid maar 100% afhankelijk van je gemoedstoestand in het moment. Kijk maar naar het voorbeeld hierboven. Dezelfde persoon denkt over hetzelfde onderwerp bijna tegengestelde dingen. De enige variabele is zijn/haar gemoedstoestand.

Het is jammer dat we de rol van onze gemoedstoestand zo onderschatten en alles geloven wat we in een sombere bui denken. We maken het onszelf enorm moeilijk door te vergeten dat we over hetzelfde onderwerp op een ander moment, in een goede bui, geen of heel andere gedachten hadden.

Zie je echter dat je gemoedstoestand bepalend is voor de kwaliteit van je gedachten, dan kun je gedachten van een slechte kwaliteit laten voor wat ze zijn. Eén van mijn Engelse vrienden noemt die lage kwaliteit gedachten – onder invloed van een lage gemoedstoestand – ‘crappy thinking’.

We hebben allemaal weleens ‘crappy thinking’ en dat is helemaal niet erg. Het maakt je leven echter een stuk leuker als je het verschil herkent tussen ‘waarheid’ en ‘crappy thinking’. Want ‘waarheid’ neem je serieus en zorgt ervoor dat je oplossingen gaat zoeken voor je ‘waarheid’ van dat moment. In bovenstaande voorbeeld zou je op zoek gaan naar een oplossing voor je waardeloze ouderschap.

‘Crappy Thinking’ kun je heerlijk aan je voorbij laten trekken als een slechte film. Het is er en je hoeft het niet te veranderen. Het is immers alleen maar ‘crappy thinking’ en géén waarheid. Dat geeft een lekker rustig gevoel – en de mogelijkheid na de pizza nog een bak popcorn te nemen voor tijdens het kijken naar je zelf gecreëerde slechte film ;-).

Share This