Soms concluderen mensen die in aanraking komen met de 3 principes dingen als: ‘Je moet dus vertrouwen hebben’, ‘Je moet het dus gewoon positief bekijken’ of ‘Dus alles is zoals het is’. En inderdaad; vertrouwen, positiviteit en niet of minder oordelen en ‘labelen’ kan absoluut een gevolg zijn van inzicht in hoe het leven werkt.

Het worden echter al gauw spirituele gemeenplaatsen die gebruikt worden om jezelf of een ander gerust te stellen als de wereld er even angstaanjagend uitziet. En dat is nu net een stapje verwijderd van wat wij proberen te communiceren, met woorden die altijd tekort schieten. Ik doe hier nog een poging: er is leven en daarin het beleven van gedachten in ’t moment. Punt. Niet gevolgd door welke ‘dus…’ dan ook. Want dan stappen we van een principe (onpersoonlijke waarheid) over op een persoonlijke toepassing.

Bovenstaande uitspraken gaan allemaal over de wereld van de vorm die we via die principes gecreëerd hebben. Vertrouwen hebben is denken dat ‘het’ (iets in de vorm!) goed is of goed komt. Een situatie (vorm!) positief bekijken is positieve gedachten hebben. Jezelf vertellen dat alles is zoals het is, is een gedachte. En begrijp me goed; ik wil niemand vertellen te stoppen met de mantra’s die hem of haar helpen. Ik hoef niemand zijn handige trucjes of heilzame oefeningen af te pakken.

Maar willen we een échte shift maken, dan zullen we net even dieper moeten kijken.

Foto © Rob Tol

Share This