Zolang we ons er zelf niet voortdurend van bewust zijn dat we voelen wat we denken, zouden we allemaal een ingebouwd metertje moeten hebben die onze biochemie monitort. Het entertainen van stressvolle gedachten (in welke vorm dan ook) verandert namelijk iets in ons lijf. Het brengt een symfonie van biochemische reacties teweeg die niet fijn voelen. Natuurlijk is het handig als je dit weet, zodat je zo’n gevoel gewoon kunt waarnemen en weer weg kunt laten ebben (het is immers ‘alleen maar’ de fysieke kant van een gedachte waar je op dat moment blijkbaar even waarde aan hecht).

Maar blijkbaar zijn we zó gewend aan die stressvolle gevoelens dat we ze negeren en doorgaan met ons zorgen maken en bang zijn. Uren-, dagen-, weken-, soms jarenlang. Tot we niet meer kunnen en de biochemie in ons lijf dusdanig verstoord is dat we bijvoorbeeld een burn-out krijgen. Terwijl dit systeem toch echt bedoeld is om je een seintje te geven: “Hé, let eens op! Je denkt de verkeerde kant op. Laat die gedachten met rust en het zelfreinigende systeem zijn werk doen!”

Dus vandaar dat ik die app voorstel. Als we dan niet willen luisteren naar ons gevoel, helpt het misschien om bijvoorbeeld een keiharde pieptoon in je oor te krijgen zodra er stress gemeten wordt. Of een klein elektrisch schokje. Eens kijken of we dan nog steeds zo gehecht zijn aan het entertainen van onze stressvolle gedachten. Pieieieieieieiep! Auw! en dan: besef, realisatie, inzicht, ontspanning, rust.

Share This