Vorige week hoorde ik mezelf tegen iemand zeggen: “wat we hier doen is geen persoonlijke ontwikkeling, maar persoonlijke afbraak“. Mijn gesprekspartner moest daar hard om lachen. Later thuis zag ik hoe vergaand het verschil is tussen die twee benaderingen en hoe anders dat onze ‘aanvliegroute’ maakt in de coaching en mentoring die we doen.

Wie bij ons binnen komt gehuppeld of gestrompeld en échte transformatie wil doormaken, zal de bereidheid moeten hebben om afscheid te nemen van alles wat hem of haar ‘bijzonder’ lijkt te maken. Om niets wat hem of haar lijkt te onderscheiden van anderen, nog serieus te nemen. Of belangrijk te vinden. Of onderwerp van voortdurend onderzoek te laten zijn. Niet omdat wij dat toevallig een goed idee vinden, maar omdat het een vereiste is om voorbij de vorm en concepten te gaan. Naar een ‘diepere’ laag. Dat lukt niet (of slechts tijdelijk en oppervlakkig) als je blijft geloven in concepten en uitzonderingen en afgescheidenheid.

Dus wie erg gehecht is aan zijn of haar hoogbegaafd- of hooggevoeligheid; dat is niet waar wij naar kijken. Als je je angst, onzekerheid of depressieve gevoelens ongelooflijk veel aandacht wilt blijven geven; je bent hier niet aan het juiste adres. Voor degenen die willen graven in het verleden of plannen voor de toekomst; wij doen er niet aan mee. Vind je het belangrijk om jezelf te blijven afficheren als introvert of extravert; helemaal prima, maar wij geloven er niets van. Wil je je levensverhaal analyseren en begrijpen; daar ligt onze interesse niet. Als je een betere persoonlijkheid in elkaar wilt knutselen; wij dragen daar niet aan bij. Wij richten ons in alle eenvoud op je ware natuur, waar al deze ideeën geen realiteit hebben.

Alles wat jou en mij bijzonder maakt is hartstikke leuk ‘spel- en vertel’ materiaal en (h)erkennen wij absoluut als de menselijke ervaring, maar uiteindelijk niet waar het ons om gaat. En natuurlijk ben je ongelooflijk welkom met je vragen over alles wat jou en jouw leven zo bijzonder en interessant lijkt te maken, maar we zullen je altijd mee terugnemen naar de Bron daarvan.

Ben je bereid totaal niet bijzonder meer te zijn? Kom dan eens praten. Misschien gebeuren er wel heel bijzondere dingen :-).

Share This