Om dieper inzicht in de drie principes krijgen hoef je eigenlijk niets te doen. Je weet dit namelijk al en dat kun je je elk moment realiseren. Tegelijkertijd lijkt het of je door ‘in gesprek’ te blijven en ‘deze kant op te kijken’ (lekker vaag) de mogelijkheid tot of ontvankelijkheid voor inzicht wordt gestimuleerd. Je stopt daarmee (als het goed is) namelijk met het roeren in de modderplas van je geest waardoor deze helder wordt en de inzichten voor het oprapen liggen. Soms ongemerkt (hé, ik gedraag me ineens heel anders tegen mijn kinderen). Soms in een verrassend ‘aha’-moment. Soms in de vorm van een volledig frisse gedachte die je nooit eerder hebt gehoord.

Elke opdracht of tip is dus overbodig en tegelijkertijd lijken sommige dingen ‘behulpzamer’ te zijn (maar zeker geen voorwaarde!) voor inzicht. Ik zette even wat dingen op een rijtje. Zoals ik het vandaag zie. En dat kan morgen anders zijn, met dieper inzicht, dus maak er vooral geen wetten of rituelen van! Je zult lezen dat er veel tegenstrijdigheden inzitten. Dat kan niet anders. Dit hele leven in de vorm zit daar vol mee.

Dit gezegd hebbende, zouden jij en ik ons kunnen afvragen of we het volgende ‘hebben’:

-De bereidheid om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor jouw ervaring en realiteit, en tegelijkertijd je eigen onschuld te herkennen in de creatie daarvan.

-De bereidheid om in deze menselijke ervaring geen enkel onzeker gevoel te vermijden of te bestrijden en als bijverschijnsel (veel) minder onzekerheid te ervaren.

-De bereidheid om in alle openheid, onwetendheid en nieuwsgierigheid naar je medemens te luisteren, zonder het verhaal dat je hoort als de waarheid of iets blijvends te beschouwen.

-De bereidheid om volledig (innerlijk) stil te vallen en tegelijkertijd je creativiteit vrij te voelen stromen en daar (luidkeels? 🙂 )  uiting aan te geven.

-De bereidheid om alles wat je denkt te weten over jezelf en de wereld te vergeten en tegelijkertijd te luisteren naar alle wijsheid die je al in je hebt.

-De bereidheid om al je verdedigingsmechanismen te doorzien en daardoor te laten oplossen, en tegelijkertijd een ongekende kracht te ontdekken.

-De bereidheid om je voorkeuren en soms zelfs je vrienden te verliezen of zien veranderen en tegelijkertijd verwelkomen wat zich vanzelf ontvouwt cq. naar je toekomt.

-De bereidheid om op zijn minst te twijfelen aan het waarheidsgehalte van je angstige gedachten en tegelijkertijd te vertrouwen op de magie van het leven zelf.

Nou, dit dus.

 

Share This