Met veel plezier bieden Linda en ik elke week iemand de gelegenheid om een uurtje met ons te ‘sparren’. Die gesprekken gaan meestal over een persoonlijk probleem, over de 3 principes zelf of over een nog onvervuld verlangen.

Toen ik laatst luisterde naar iemands geschiedenis, naar de beschrijving van zijn persoonlijkheid en de schets van een probleem, kwam er spontaan in mij de vraag op:

“Wat als je niets wist over jezelf?” Ik dacht zomaar terug aan een documentaire die ik ooit gezien had. Deze vertelde het verhaal van tweelingbroers die een verleden hadden van vreselijk misbruik. Toen één van de twee een motorongeluk kreeg en zijn geheugen totaal verloor, was hij van het ene op het andere moment simpelweg gelukkig: hij wist niet meer wie hij was. Toen zijn broer na lang twijfelen toch vertelde over het misbruik in hun jeugd werd hij weer ‘ongelukkig’. Met het verhaal kwam de verkramping terug.

Misschien herken jij ook wel dat er ’s ochtends als je wakker wordt, even niets is, tot het verhaal van jouzelf en je leven weer ‘aangaat’, tot herinnerd wordt wie je ook alweer bent en wat er ook alweer speelt. Waarmee een zware deken gevoeld wordt, een lichte of een grote angst. Of juist een blij, optimistisch gevoel omdat er een (levens)verhaal speelt dat je als ‘goed’ hebt beoordeeld. Terwijl je in beide ogenblikken gewoon ligt.

Dus ik dacht: wat als je niets wist? Zou je dáár eens naar willen kijken? Ik stel me voor dat je je verleden dan wel kent (als verhaal), maar er niets aan ophangt. Ik stel me voor dat je je wel herinnert hoe je zelf heet en wie de mensen in je omgeving zijn, maar er geen eigenschappen bij bedenkt en niets op projecteert. Ik stel me voor dat je praktische dingen weet (bijvoorbeeld waar je woont en werkt) maar dat er geen betekenis aan toegekend wordt. Ik stel me voor dat er gedachten en gevoelens door je heen gaan, maar dat je deze niet vastgrijpt, niet verwerpt, niet persoonlijk maakt en niet probeert te duiden.

Want je weet niets, buiten wat praktisch is.

Ik vermoed dat er simpelweg de menselijke ervaring overblijft. Puur zoals ‘ie zich aandient, zoals de volgende ademhaling, geluid of hartslag. Zonder verhaal.

Leuk experimentje? Om een volgende keer, als je zo’n verkramping voelt en ‘m wijt aan je persoonlijke eigenschappen en levensgeschiedenis (of aan een ander!), je eens af te vragen: wat als ik NIETS wist?

Ik ben benieuwd hoe het verloopt.

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Share This