Vandaag wil ik een misverstandje ophelderen dat wel eens optreedt als we het paradigma van de 3 principes ontdekken. Een heel logisch misverstand, omdat we in het dagelijks leven en in de persoonlijke ontwikkelingsbusiness blijkbaar gewend zijn om opdrachten te krijgen. Of opdrachten te horen waar ze niet gegeven worden!

Neem bijvoorbeeld het idee ‘persoonlijk nemen’, ook wel verwoord als ‘persoonlijk maken’. De 3 principes laten zien dat elke persoonlijke ervaring van binnenuit wordt gecreëerd en verwijzen naar de onpersoonlijke Eenheid daarachter. Dat is alles.

Toch concluderen mensen die zich hierin verdiepen wel eens: ‘oh, nu neem ik het tóch weer persoonlijk!’. Alsof er een opdracht was om de dingen niet persoonlijk te maken of nemen. Die was er niet. Er was een uitnodiging om te kijken naar de vraag of de aard der dingen wellicht niet persoonlijk is.

De 3 principes bevatten geen opdrachten voor jou als persoon. Je kunt dus niets verkeerd doen. Je hoeft ook geen dingen te proberen en jezelf vervolgens op je kop geven als ze ‘niet lukken’. Fijn hè? Je kunt je wél dingen gaan realiseren. Is dat een handig ezelsbruggetje?

Je hoeft niet te proberen liefdevol te zijn. Je zou je kunnen realiseren dat alles Liefde is.

Je hoeft niet te proberen meer rust en ruimte te ervaren, of de rust en ruimte op te zoeken. Je zou je kunnen realiseren dat je in essentie diepe rust en oneindige ruimte bent.

Je hoeft niet te proberen perfectie te bereiken. Je zou je kunnen realiseren dat alles al perfect is.

Je hoeft niet te proberen je (weer) oké te voelen. Je zou je kunnen realiseren dat alles ten diepste oké is.

Je hoeft niet te proberen wijsheid te verwerven of te bereiken. Je zou je kunnen realiseren dat je in Wezen al wijsheid bent.

Je hoeft niet te proberen ergens te komen. Je zou je kunnen realiseren dat je al Bent.

Je hoeft niet te proberen van je ‘egomind’ af te komen. Je zou je kunnen realiseren dat je die ‘egomind’ helemaal niet bent.

Je hoeft niet te proberen wat neutraler te reageren op gebeurtenissen of mensen. Je zou je kunnen realiseren dat alles van zichZelf compleet neutraal ís.

Je hoeft niet te proberen in het nu te komen of te blijven. Je zou je kunnen realiseren dat er alleen dit, nu, hier ís.

Je hoeft niet te proberen uit gedachte- en gedragspatronen te stappen. Je zou je kunnen realiseren dat wij, in de menselijke vorm, gewoon (energie?)patronen zijn.

Je hoeft niet te proberen stil te worden. Je zou je kunnen realiseren dat je ware natuur de diepste stilte al is.

Je hoeft niet te proberen ‘3P’ te worden. Je zou je kunnen realiseren dat jij en alles en iedereen in de vorm al (een resultaat van de werking van) 3P is.

Proberen kost moeite. Proberen houdt werken in, vergelijken en meten. Realiseren is moeiteloos; het gaat vanzelf (nieuwsgierig deze kant opkijkend). Realiseren is nergens mee te vergelijken en nergens aan af te meten.

Voel je het verschil?

Afbeelding van Andrew Martin via Pixabay

Share This