Toen ik vorige week de publicatie van onze radioshow over neurodiversiteit kenbaar maakte op de sociale media, dacht ik: het lijkt of wij overal verstand van denken te hebben. Dat we zomaar kunnen praten over allerlei ingewikkelde labels, concepten, wetenschappelijke termen en theorieën zonder daar specifiek voor opgeleid te zijn. Dat geen enkele vraag meer moeilijk toeschijnt, al lijken er nog zoveel aspecten aan te zitten en al heeft de vragensteller jarenlang gestudeerd op het onderwerp. Of een leven lang in een verhaal geïnvesteerd en diverse labels opgeplakt gekregen.

We kunnen alles eenvoudig maken door het in het licht zetten van een andere, eenduidige ‘wetenschap’. Die verwijst naar het feit dat elk label, concept, term en theorie tot stand is gekomen door het menselijke denken in de menselijke geest dat in het menselijk bewustzijn is gekomen. En een achtergrond heeft van totale stilte, puur bewustzijn en een universele geest.

Dat is de richting waar we altijd naar verwijzen. Terwijl we tegelijkertijd niet ontkennen dat je verdiepen in al die labels, concepten, wetenschappelijke termen en theorieën óók leuk kan zijn en zijn (tijdelijk) waarde kan hebben. Al is het maar als entertainment 🙂 . Maar voor wie daarin verstrikt raakt en zich vast voelt lopen, zetten wij graag een deur open naar een grootser begrip.

En wordt het wellicht duidelijk dat we uiteindelijk helemaal niets weten, ondanks al die ingewikkelde labels, concepten, wetenschappelijke termen en theorieën. En dat dit geen enkel probleem is. Dat het juist de gelegenheid biedt om steeds opnieuw (helder) te kijken. Iets compleet nieuws te ontdekken of creëren, wat ook weer tijdelijk zal zijn.

Afbeelding van Mudassar Iqbal via Pixabay

Share This