Dit weekend werd ik wakker met een leuke woordspeling: niet god genoeg zijn. De dag ervoor had ik wat gemijmerd over het idee ‘niet goed genoeg’ zijn. Voor mij een verzamelterm voor alle onzekerheden die de mens kan hebben over dat wat we ‘onszelf’ noemen. En een overkoepelend label voor alle angsten met betrekking tot dat wat we ‘ons leven’ noemen.

Het is – en ik ben – niet goed genoeg.

Het moet anders, wij moeten anders en dan vooral: beter. Een aanzet tot soms eindeloos streven en strijden om onszelf tot in de kleinste details te ‘perfectioneren’. Bij te schaven tot een bedacht beeld dat wél goed genoeg is. Qua uiterlijk, qua omstandigheden, qua inkomen, qua gezondheid, qua relaties, qua spiritualiteit.

En ik vroeg me dus af: zouden we in deze afkeuring misschien iets over het hoofd zien? Namelijk dat we in essentie goddelijk zijn? Een term die ik niet vaak gebruik, maar in deze woordspeling passend lijkt: in ons oordeel over wat op het persoonlijke vlak vorm heeft gekregen, vergeten dat we dat het onderliggende, het universele, goddelijk is.

Het is onmogelijk om niet goed genoeg te zijn. Dat denk en geloof je alleen maar. In alle onschuld. Het is wel mogelijk om niet god genoeg te zijn. En daarmee bedoel ik dat je je even (of een leven lang) vergist en je afgescheiden waant van je essentie, van je Bron. Dat je uitsluitend naar de vorm kijkt en je niet realiseert dat het een vormloze oorsprong heeft, die we in de termen van de 3 principes Mind noemen.

In plaats van te knutselen aan je persoonlijke zelf om je uiteindelijk goed genoeg te kunnen voelen (heilloze weg, begin d’r maar niet aan), zou je dus ook kunnen kijken naar wie of wat je in wezen bent.

Wringt of schuurt het? Is er onrust en onbehagen? Ben je niet slim, niet knap, niet medelevend, niet slank, niet rijk, niet inspirerend, niet ver, niet spiritueel, niet rustig, niet evenwichtig, niet jong, niet succesvol, niet handig, niet aardig, niet lenig, niet verheven, niet liefdevol genoeg?

Geeft niets. Dat is allemaal een tijdelijke, bedachte realiteit. Je bent het wellicht even vergeten, en je kijkt misschien even een andere kant op, maar je bent altijd god genoeg!

Foto © Rob Tol

Share This