Om ons weer even te herinneren: wat het begrip van de 3 principes zo anders maakt dan veel psychologische en menig (andere) spirituele stroming, is dat we niet ‘aan de slag gaan’ met gedachten, gevoelens en gedrag. En ook niet met gebeurtenissen waar je gedachten over of gevoelens bij hebt. Natuurlijk is het wél eens prettig om die ongehinderd en ongefilterd te delen. Gooi ze dus gerust in de ruimte die er tussen ons in lijkt te zijn.

We luisteren en kijken graag, maar doen dus vervolgens niets mee of aan die gedachten, gevoelens en het gedrag. Hooguit wijzen we op patronen daarin, maar meestal zie je die zelf ook wel. Toch?

Liever kijken we daar voorbij. Of naar dat wat eraan vooraf gaat. Je zou het ook de oneindige ruimte daaromheen kunnen noemen. Dat is allemaal hetzelfde. De stilte waar elke ervaring, alle gedachten, ieder gevoel en elke gedraging in verschijnt en ook weer in verdwijnt.

Natuurlijk begrijpen we wel dat je ergens vanaf wil, maar dat zit wat ons betreft gewoon niet (nooit!) in het werken aan gedachten, gevoelens en gedrag. Niet in het analyseren, contextualiseren, spiritualiseren, betekenis geven of ‘3P-en’. Wat je onder dat laatste dan ook mag verstaan. Verandering of, beter gezegd: een vol-ledig nieuw en fris uitgangspunt, wordt steeds gevonden in de ontdekking (onthulling!) van dat wat van zichzelf onveranderlijk is. Heel is. (JIJ!) Niet door te knutselen aan wat al gecreëerd is. Dat is ‘te laat’ in het proces, een stap te ver. Niet fundamenteel.

Dus als je moe bent van het werken aan of verwerken van je gedachten, gevoelens en gedrag; kom dan eens praten.

Afbeelding van click like 👍 👍 👍 via Pixabay

Share This