Bij ons in de badkamer ligt een matje op de vloer. Zeker nu het zo koud is, ben ik daar ontzettend blij mee. Als ik twee grote stappen zet kan ik precies met warme voeten van de deur naar de wc.

Vorige week zorgde datzelfde matje ineens voor een onbehagelijk gevoel. Tenminste, dat dacht ik even.

Ik stond met mijn sok op een NAT matje. Snel stapte ik terug, maar helaas, het was al te laat… Een doorweekte sok en een voet die snel afkoelde, want inmiddels stond ik op de koude tegelvloer. Zo kon ik toch niet lekker mijn tanden poetsen?!

Wat mij betreft horen badkamermatjes droog en warm te zijn. Ik heb echt een probleem met natte badkamermatjes. Wat of wie had hiervoor gezorgd? Dit moest worden opgelost en zo goed mogelijk voorkomen worden in de toekomst. Ergernis, irritatie en frustratie borrelden op.

De kinderen hadden dit gedaan! Ja, dat moest het zijn. Ze hebben samen in bad gezeten aan het einde van de middag. Iets met piraten en storm op zee. Bij zo’n spel kan ‘mijn lekkere warme matje’ vast niet droog blijven.

Dat mijn twee zoons op datzelfde natte matje hebben gestaan zonder er een probleem mee te hebben, kwam niet in mij op. Wat ik deed om het op te lossen? Juist, mijn kinderen vertellen dat ze niet meer mogen spetteren in bad. En zoals dat (bij ons thuis) wel vaker gaat: ze knikten ja en deden nee. Deze week was het weer storm in de badkamer.

En toen zag ik het ineens, is had last van mijn verwachtingspatroon. Al honderd keer had ik op een droog matje gestaan. Door die herhaalde ervaring heb ik bedacht dat dit matje droog hoort te zijn. Dit is mijn waarheid. Mijn kinderen denken daar anders over.

Maar toch…. Ik blijf het fijn vinden om met droge voeten mijn tanden te kunnen poetsen. Wat nu? Ik heb mijn persoonlijke voorkeur met de kinderen besproken. Mijn vraag was: ‘jongens, ik vind het prettig om op een droog matje te staan als ik mijn tanden poets. Jullie vinden het fijn om storm te maken in bad. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit allebei kan?’

Het antwoord was bijzonder simpel: ‘Dan leggen we het matje toch aan de kant als we in bad zitten en drogen we de vloer daarna af?’ Ik heb meteen een oude handdoek voor dit doel beschikbaar gesteld.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Merel Sprong van Onderwijs met Stijl. Zij volgt bij ons de practitioner opleiding.

Share This