Perfectionisme zit een heleboel ondernemers in de weg. Het maakt dat je niet van start komt, het maakt dat je eindeloos bezig bent om een presentatie beter te maken of het maakt dat je je website nóg beter moet maken voor je er überhaupt mee naar buiten durft te treden. Er lijkt altijd nog wel een verbeterpuntje te zijn. Maar is dat wel echt zo? In deze video onze visie op dit onderwerp.

 

 

Wat wij ons afvragen als we zulke dingen horen is: wie zegt er dat jij perfect moet zijn? En wie bepaalt de maatstaf van wat goed genoeg is of niet? Het is namelijk volkomen arbitrair.

Het venijnige is: jij bent degene die de lat legt. We denken dat klanten een goede indruk van ons moeten krijgen omdat ze wel bij ons binnen moeten komen. We denken dat onze moeder trots onze website moet kunnen laten zien aan haar vrienden en dat die website er dus we een beetje mooi moet uitzien. We denken dat we op een volgende netwerkbijeenkomst wel het perfecte visitekaartje moeten kunnen presenteren.

Uiteindelijk is het allemaal breinruis die je ervan weerhoudt om gewoon een stap te doen, een kaartje te maken, een t-shirtje te laten ontwerpen, een website te maken. Er kan altijd nog getweakt worden.

Zien dat jij zelf de maatstaf legt – jij, en niemand anders – en zien dat het puur jouw gedachten zijn en dat die totaal arbitrair zijn, dat maakt ondernemen een stuk makkelijker!

 

Share This