Is het je wel eens opgevallen dat het leven veel makkelijker is als je er niets van vindt?

Een voorbeeld: toen een vriendin van mij een nieuwe fiets ging kopen was dat heel makkelijk. Ze hoefde niet te twijfelen, haar vriend had namelijk gezegd dat die ene van dat bepaalde merk goed was en dat is ook de fiets die ze heeft gekocht. Ze hoefde hem alleen maar even uit te gaan proberen.

Haar vriend zelf daarentegen had veel meer moeite toen hij een paar maanden later ook een nieuwe fiets wilde kopen. Hij moest er namelijk zelf iets van vinden.

Of nou ja… Hij vond er iets van. Dat is geen verplichting namelijk (daarover schreef ik eerder al deze blog).

Dat geldt natuurlijk in meer situaties, bijvoorbeeld ook als het gaat om iemand mee uit vragen of het solliciteren op een nieuwe baan. Dat is op de één of andere manier toch makkelijker tegen een ander gezegd dan zelf gedaan. Voor andere mensen lijken andere regels te gelden. Dan zeg je bijvoorbeeld:

“Ach, dan zet je die fiets toch op marktplaats als hij na één keer fietsen echt vreselijk blijkt te zijn?”

“Vraag haar gewoon uit, je hebt niets te verliezen.”

Of: “Solliciteer anders op allebei die banen, je ziet wel wat eruit komt.”

Grappig hoe je jezelf in de weg kunt zitten, puur en alleen omdat eventuele consequenties die verbonden zijn aan het ondernemen van een actie heel echt en vervelend lijken als jij degene bent die er de dupe van bent.

Bij een ander kun je – zeker nu je inzicht hebt in de 3 Principes – zien dat ze oké zijn ook al gaat er een keer iets niet helemaal zoals zij zelf zouden willen. Maar voor jezelf nog niet altijd.

Hoe komt dat?

Zelf vermoed ik dat het iets te maken heeft met het feit dat gedachten van een ander heel duidelijk gedachten zijn. Er is een beetje meer afstand. Terwijl je eigen gedachten zó echt kunnen lijken. Het filter van je bewustzijn is vrij egoïstisch en activeert toch meer of sterker voor jezelf dan dat het voor anderen doet.

Toch geldt ook dan hetzelfde – je leeft en je beleeft je denken. Dus wat je vind? Dat is ook maar een weerspiegeling daarvan. En dat maakt het toch weer ietsje vrijer. 🙂

Share This