Afgelopen zaterdagochtend stap ik de lift in met mijn honden. Het is 8 uur ’s ochtends en de hele lift is vergeven van een lucht die ik het beste kan omschrijven als een mengeling van een heel dood kadaver en rottend fruit. Op de vloer diverse ingedroogde plekken waar jongste hond zich meteen in wentelt. Ik ga van verdieping 4 naar 0 en kokhals. En er komt een diepe woede in mij naar boven.

Welke onverlaat gaat (waarschijnlijk al op vrijdagavond laat) met lekkende zak de lift in en ruimt het niet op?! Hoe durf je deze verschrikkelijke stank gewoon te laten zijn? Die vlekken op de vloer… Bah! Ik loop lichtelijk stampvoetend en nafoeterend buiten met doggies. Ergens onderweg vergeet ik het voorval en ben weer in het hier en nu. Wat resulteert in het feit dat ik de lift terug naar boven pak in plaats van de trap. BAF, reality check. De geur is er nog, net als de vlekken.

Weer gaat mijn gedachtentrein over stank, vlekken, aso-buren en ondoordachtzaamheid met grote snelheid rijden. Briesend breng ik de honden naar binnen en kom gewapend met reinigingsspray en doekjes terug. Ik poets de liftvloer driftig en word eigenlijk nog misselijker omdat de geur zich nu vermengt met de citroenodeur van mijn schoonmaakmiddel. Ik kan er niet om lachen; ik neem dit probleem nog steeds uitermate serieus en vervloek de onverlaat die hier Schuldig aan is.

In dezelfde stemming pen ik driftig een briefje in het Nederlands en het Engels (want 3 Engelssprekende gezinnen in ons complex) waar duidelijk mijn gedachten uit blijken. En hang dat op in de lift.

Zo blijf ik nog even lekker in de trein zitten. Er heerlijk over doormopperend met mijn buurvrouw die fijntjes opmerkt dat ik waarschijnlijk geen echte problemen heb in mijn leven, zodat mijn hoofd zich kan vullen met deze lekkende zak. En pats; daar schiet ik uit mijn gedachtentrein en moet ik keihard lachen. Want in mijn geval is het waar; mijn hoofd is vrij leeg en wordt steeds leger. Maar werd even heel snel en goed gevuld door Stinkzak en Buur Onverlaat.

Zo interessant om te zien hoe een mens in een paar seconden volledig preoccupied kan zijn door iets van buitenaf, hilarisch niet waar? Benieuwd waar jij laatst volledig door werd opgeslokt.

Share This