Metro concludeert een stress epidemie onder ‘Millennials’ (de generatie tussen 18 en 34 jaar) op basis van een onderzoek onder 2000 mensen uit deze leeftijdsgroep. De reden voor die epidemie is: “Ze zijn nooit tevreden met zichzelf, vinden het scheiden van werk en privé lastig en ervaren veel keuze- en prestatiestress in een wereld waarin steeds meer keuzes en prestaties worden verlangd.”

De oorzaak van deze epidemie wordt gelegd bij “de manier van opvoeden, de samenleving die steeds stressvoller wordt en de verslaving aan social media”. Dat lijkt logisch. En daarmee is een hele generatie gedoemd tot burn-out. Want de opvoeding ligt al achter hen en de samenleving is niet te veranderen. Dus wat kun je anders als Millennial dan je door het leven worstelen in de wetenschap dat het allemaal zo zwaar is?

We schrijven een hele generatie af als zijnde niet toegerust tot het volwassenen leven. Geven de schatjes die blijkbaar toch al tot zwakke broeders en zusters zijn opgevoed, ook nog even mee dat ze het inderdaad niet gaan redden. Dat ze ten onder dreigen te gaan aan stress. En onvermijdelijk zullen eindigen op de bank van de psycholoog.

Zien alleen wij bij Shift Academy dat dit enorme onzin is? Dat er ergens een rare twist zit die niet klopt?

De generatie Millennials is niet zwakker of slechter af dan alle generaties voor hen. Zij leven – net als hun ouders en grootouders – wél met een misverstand. Waardoor ze geen probleem hebben maar dit slechts denken (en wij als oudere generatie praten hen daar vrolijk in naar de mond omdat we onder hetzelfde misverstand gebukt gaan).

Waardoor we met zijn allen oplossingen gaan bedenken voor een probleem dat er niet is. Proberen we als het ware een Fata Morgana van zand te ontdoen. Zinloos. Onnodig. De Fata Morgana bestaat niet. Alleen zien we dat vanuit ons huidige paradigma niet. Zoals de mens er ooit van overtuigd was dat de aarde plat was, denken we nu dat stress van buiten komt. Zodra duidelijk werd dat de aarde rond was, ontstond -letterlijk en figuurlijk – een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Daarvoor was het wel nodig dat oude paradigma van die platte aarde los te laten. Precies zo werkt het met stress: vanuit een fris nieuw paradigma ontstaat een wereld van stressvrije mogelijkheden voor Millennials.

Share This