Alweer een paar weken geleden werd het Chinees nieuwjaar gevierd. Een mooi spektakel is dat, in landen waar die telling geldt. Met optochten vol draken en veel lawaai. 2020 is het jaar van de Rat volgens de Chinese dierenriem, stond op diverse plekken geschreven. Maar ik las ook, in een ‘spirituele’ context, dat 2020 het jaar van grote verandering is (geinig, dat dit al sinds 2012 wordt gemeld, trouwens). Ik zag verder dat voor natuurbeschermers 2020 het jaar van de Wilde Eend is. Volgens Wikipedia was 2020 nuchter en feitelijk een schrikkeljaar. Een krant meldde dat 2020 het jaar zou worden van grote knopen doorhakken op politiek gebied. Er waren beroemdheden en ondernemers die claimden dat 2020 ‘hun jaar’ was en positiviteitsgoeroes die iedereen in december en januari toeriepen en aanmoedigden:” MAAK VAN 2020 JOUW JAAR!” Met succes in je carrière, een afgetraind en gezond lijf, behaalde doelen, de juiste en vooral heel veel actie of die sabbatical op een tropisch eiland.

Ga eens weg met z’n allen.

Tijd is een heel praktisch bruikbaar construct van de mens. Handig als reken- en meeteenheid, zoals meters de reken- en meeteenheid zijn voor afstanden in de ruimte. Maar tijd en meters zijn niet werkelijk of bestaand van zichzelf. En daarom kan het ook nooit het jaar van ….(vul iets in) zijn. Of JOUW jaar. Of het jaar waarin…. dat is dezelfde onzin als een specifieke meter uitroepen tot de meter van transformatie. De meter van de Aardworm. De meter waarvan elke centimeter bol staat van mogelijkheden en uitdagingen! Waarin vooral 20 centimeter héél bijzonder is. Dit is MIJN meter, mensen! De meter waarop ik het eindelijk ga maken en tot volle bloei zal komen!!!

Klinkt belachelijk hè? Maar het is exact dezelfde beweging als we bij tijd volstrekt normaal vinden.

We gebruiken het concept van tijd om er van alles aan op te hangen. We kennen het de macht van betekenis en invloed toe. En we gebruiken hetzelfde concept even makkelijk om onszelf en elkaar mee om de oren te slaan (hoe lang draai je nu al mee; weet je het nu nog niet?). Of te combineren met andere, al even illusoire concepten (binnen een week moet ik een beslissing genomen hebben over mijn carrière en relatie).

Hou daar eens mee op. Zie eens wat we doen en hoe het in werkelijkheid werkt: ervaring na ervaring in het eindeloze nu.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Share This