’s Nachts wakker liggen: de meeste mensen die er last van hebben, willen er graag vanaf. Want het is saai, vervelend en je wordt er moe van, van dat wakker liggen.

Meestal ga je doodmoe naar bed, valt met een beetje geluk snel in slaap (of niet, als je de pech hebt ook dan een hoofd vol gedachten te hebben) om een paar uur later klaarwakker te zijn. Soms zomaar zonder reden maar veel vaker met een stroom aan gedachten.

Zorgen over je kind, je relatie, je werk, je bedrijf of iets anders – midden in de nacht rijgen de gedachten zich aan elkaar. Schijnbaar logisch neemt het gevoel van onrust toe met elke gedachte die de vorige opvolgt. “De omzet is deze maand niet hoog genoeg, ik weet niet wat ik moet doen, de hypotheek moet wel betaald worden, mijn vrouw loopt ook alsmaar te zeuren, eigenlijk vind ik er niks meer aan, als dit zo door gaat hoeft het voor mij niet meer, ik moet iets veranderen maar ik weet niet wat, als de omzet nou maar hoger was, dan kon ik de hypotheek betalen en zou ik minder last hebben van mijn vrouw….”.

Zo op papier is prima te zien hoe je in een vicieuze gedachtencirkel terecht komt maar als je ’s nachts wakker ligt, lijkt elk nieuw bedenksel een logische. De stroom aan gedachten is dan meestal moeilijk te stoppen.

Of je het nu herkent of niet, met elke nieuwe gedachte wordt je gevoel van onrust hoger. Bij de een uit zich dat in angst, buikpijn en ademnood. Bij de ander in verdriet en depressieve gevoelens. Als je op de 2011 versie van mij lijkt, word je wakker met geweldige ideëen voor wat er allemaal nog gedaan kan c.q. moet worden in je bedrijf, maak je plannen voor toekomstige vakanties en lig je je druk te maken over het slaap- en energiegebrek dat dit nachtelijke denkfeestje morgen gaat opleveren.

Wat we vaak niet zien, is dat ’s nachts wakker liggen overdag begint door onrust in je hoofd die 24/7 aanhoudt. Nachtbraken is in mijn ogen vrijwel altijd het gevolg van een overlopend hoofd. Overdag buitelen de dingen die je moet, wil of anders zou kunnen doen door je hoofd en je breinsoftware slaat zo op hol dat die niet meer op sluimer- of slaapstand wil.

Iemand die overdag rust en ruimte in het hoofd heeft, ligt ’s nachts niet wakker.

Beter doorslapen begint wat mij betreft dan ook bij zorgen voor rust in je hoofd. Niet per sé door mindfulness of meditatie (mag natuurlijk wel – doe vooral wat je fijn vindt – maar vind ik persoonlijk teveel moeite) maar door te leren hoe je psychologische systeem werkt. Door te gaan zien hoe je zelf een stressvolle realiteit creëert die er heel geloofwaardig uitziet en je uitnodigt tot meer denken. Door te herkennen welke mindfucks jij bij voorkeur toepast om jezelf zowel overdag als ’s nachts onnodig veel gedachten te bezorgen. Door inzicht te krijgen in de oorsprong van moeiteloosheid en voor jouw specifieke situatie te doorzien waardoor je die moeiteloosheid niet ervaart.

Lijkt die route richting doorslapen je prettig? Schrijf je dan in voor een Shiftdag!

Share This