Laatst kreeg ik een mail van een heel lieve klant die me aansprak op het feit dat het ongeloofwaardig was dat ik me zorgen had gemaakt over een verkoopgesprek. “Want”, zo schreef zij, “met jouw ervaring in marketing en met Shift Academy en hoe ik jou ken, lijkt me dat volkomen overdreven”.

En die reactie kan ik me helemaal voorstellen omdat het onlogisch overkomt dat iemand zenuwachtig wordt van iets dat ze al vijfhonderd keer heeft gedaan. Ik zie ook geen logica als ik hoor dat een bekende acteur op zijn 63e nog steeds kotsend in de coulissen staat voor hij op moet. Of als mijn dochter alweer stress had over een tentamen terwijl ze nog nooit een onvoldoende had gehaald. Het lijkt onlogisch dat iemand niet eet en zichzelf anorexia bezorgt, onlogisch dat je bang bent voor heel kleine spinnetjes of mijn allerschattigste hondje.

Van elkaar kunnen we regelmatig de logica van een bepaalde reactie op een situatie of gedachte niet begrijpen maar die logica is er wel – altijd.

Je leeft en je beleeft je gedachten. In elk moment. Wat je denkt wordt door je bewustzijn van sensaties voorzien. En dan is het ineens volkomen logisch dat als er zomaar, zonder aanleiding, een gedachte voorbij komt waar je bewustzijn een sensatie aan toevoegt, dat je dan iets voelt. En dat gevoel gaan we benoemen en categoriseren (want hey, we willen de boel wel graag logisch en geordend houden). Angst, zenuwachtigheid, somberheid, verdriet, vrolijkheid….

Voor elke sensatie hebben we een naam die we redelijk willekeurig op zo’n gevoel plakken. Een kriebel in je buik kan het ene moment het label ‘verliefdheid’ krijgen als we geloven dat de sensatie bij gedachten over de nieuwe partner hoort,  en op andere momenten ‘zenuwachtigheid’ (als we het gevoel toeschrijven aan iets dat we gaan doen), ‘angst’ (als we het koppelen aan bijvoorbeeld die spin) of ‘opwinding’ (als we toevallig in een achtbaan zitten).

Alhoewel de uitkomst voor iemand anders onlogisch kan lijken, is het tot stand komen van een gevoel een volkomen logisch gevolg van het feit dat we als mensen allemaal onderhevig zijn aan de 3 principes: je bent het principe Universele Levensenergie, die via het principe Bewustzijn het principe Denken beleeft. Ongeacht of we die 3 principles kennen of er al dan niet in geloven. Ze doen hun werk. Waardoor we soms dingen voelen, doen of denken die niemand van ons verwacht. 😉

Share This