“Ik ben nu al drie keer gezakt voor dit tentamen doordat ik zo slecht ben ik multiple choice vragen beantwoorden”, vertelde de HBO-studente me.

Dat gesprekje was de aanleiding om te mijmeren over meerkeuzevragen. En ik realiseerde me ineens waarom multiple choice vragen voor mij zo makkelijk zijn. Ik heb namelijk een kleine 50 jaar ervaring in het samenstellen van multiple choice vragen.

Ik ben in staat van alles (ALLES) wat er voorbij komt een meerkeuzevraag te maken. Niet omdat het nuttig of nodig is, maar omdat het een gewoonte is om overal een vraag bij te stellen en er 5 antwoorden op te verzinnen. Dat gaat dan bijvoorbeeld op deze manier…

Random vraag 1: Waarom rijdt de buurman nog steeds in die oude auto?

  1. Hij heeft geen geld voor een nieuwe.
  2. Hij is aan het oude barrel gehecht.
  3. Het interesseert hem niet hoe zijn auto er uit ziet.
  4. Hij mag geen nieuwe kopen van zijn vrouw.
  5. Hij gaat er vanuit dat hij bij zijn nieuwe baan een lease auto krijgt.

Random vraag 2: Kan mijn kind op Koningsdag haar huis nog wel in en uit?

  1. Ja, want bewoners mogen het centrum van Amersfoort nog wel in en uit.
  2. Nee, maar dat maakt niet uit want ze vindt het heerlijk om thuis te zijn.
  3. Misschien, voor de zekerheid maar even de tip geven om in elk geval genoeg eten in huis te hebben.
  4. Geen idee, laat ik haar even bellen om te vragen hoe het zit.
  5. I don’t care.

Random vraag 3: Hoe komen de kikkers in mijn vijver terwijl ik een afgesloten tuin heb?

  1. Misschien toch onder de tuindoor door.
  2. Het is nageslacht van de kikkers die hier al woonden toen de tuin nog niet afgesloten was.
  3. De kat vangt ze en neemt ze mee naar onze tuin.
  4. A , B en C zijn alledrie goed.
  5. I don’t care.

Als ik het zo opschrijf, realiseer ik me hoe vermoeiend het geweest moet zijn om dit jaar in jaar uit te doen met zo’n beetje alles wat ik tegenkwam in mijn leven. Zeker als je je bedenkt dat ik over elk antwoordalternatief nog even doordacht en er vier mitsen, maren of oplossingen bij bedacht… wat een energieverspilling!

Geen wonder dat ik een burn-out kreeg! Ik had een onbezoldigde fulltime baan als meerkeuzevraagbedenker, gewoon naast mijn dagelijkse leven en de daarbij behorende betaalde baan.

Hoe ridicuul het ook lijkt, deze extra baan als meerkeuzevraagbedenker, ik zie dat mensen die last hebben van burnout-, angst- of depressieve klachten, eigenlijk altijd een soortgelijke bijbaan hebben.

Soms is het een bijbaan als toekomstvoorspeller: “Als ik nu niet x of y doe, dan…..” Waardoor je nooit stopt met werken en steeds “ja” zegt tegen alles wat er aan je gevraagd wordt. Overigens zijn er ook toekomstvoorspellers die zeker weten dat het waarschijnlijk nooit goed gaat komen… die overwerken zich meestal niet maar storten zich vrij direct in een depressie.

Soms is het een bijbaan als verzetsstrijder: “Dit kan zo niet, het moet anders, dit mag niet, hoe kunnen ze?!”. Waarbij je vaak niet alleen in verzet bent tegen wat anderen doen maar ook tegen hoe je je voelt.

Soms is het een bijbaan als scenarioschrijver: “Als X wel/niet gebeurt, dan leidt dat tot Y of Z. Als er Y uit komt, dan is het gevolg A. Als er Z uit komt dan is het gevolg B. Dus is het noodzakelijk nu al oplossingen te bedenken voor zowel A als B.” En als dat bedenken van oplossingen lastig blijkt, kan er angst ontstaan. Zeker als de scenarioschrijver ook houdt van toekomst voorspellen ;-).

Soms is het een bijbaan als geschiedschrijver en merk je dat je veel denkt en praat over het verleden, de gevolgen van dat verleden op de huidige situatie en hoe je ellende van nu verklaard wordt door dat verleden.

Paradoxaal genoeg leveren dergelijke bijbanen alleen maar energieverlies op, terwijl het lijkt alsof je niet zonder al dat denkwerk kan. Alsof het onderdeel is van wie je bent. En onvermijdelijk omdat je nu eenmaal niet kunt stoppen met denken, denk je.

Gelukkig is er een andere optie, die al je bijbanen (en daarmee je burnout-, angst- of depressieve klachten) in het niets doet verdwijnen: inzicht in hoe je psyche écht werkt. En dat is anders dan je tot nu toe altijd verteld is. Makkelijker ook. Wil jij Burnout, Angst of Depressie doorbreken? Kom dan naar één van onze Shiftdagen.

Share This