Onderweg naar de supermarkt kwam ik bovenstaande advertentie tegen, die me beloofde dat ik door het lezen van een aantal boeken gelukkig kon worden. Persoonlijk houd ik enorm van lezen en kan ik me dus best vinden in die uitspraak, maar…

Ik dacht meteen: “ Nou, dan ben je mooi klaar als je niet van lezen houdt”. Of als je wel van lezen houdt, maar niet van dit specifieke genre. Ben je dan verloren? Logischerwijs is het antwoord op die vraag ‘nee’.

Van lezen snapt vrijwel iedereen dat dit je intrinsiek niet gelukkig kan maken, niet écht. Niet voor een langere periode.

Maar gek genoeg zoeken de meeste mensen toch naarstig naar iets buiten hen dat ze voor de rest van hun leven gelukkig zal maken. Of dit nu een fantastische baan, de liefde van je leven, een paar wolken van kinderen, een groot huis of een hobby is, we verwachten dat het ‘ding’  waar we naar streven verschil zal maken. Wezenlijk verschil.

Terwijl streven naar een ‘ding’ dat je gelukkig moet gaan maken er juist toe kan leiden dat je je hele leven op zoek blijft. Waardoor je je zo op je werk stort dat je in een burn-out belandt. Of steeds van baan wisselt omdat je er maar niet gelukkig van schijnt te worden. Je teveel druk legt op relaties waardoor ze imploderen waar je bij staat. Blijft verhuizen. Nooit een hobby vindt die bevredigend is. Je moet door-door-door om een doel te bereiken.

Zonde, je hoeft helemaal niet op zoek – geluk zit al in je vanaf de dag dat je geboren werd en kan niet verdwijnen. Het is er altijd en is voor iedereen beschikbaar. Er simpelweg zijn is genoeg om een gevoel van geluk te ervaren. Ja, echt. Ook voor jou. 😉

Share This