Toen ik heel jong was, wilde ik graag volwassen zijn. Niet omdat ik dacht dat het leven van een volwassene qua activiteiten nou zoveel beter was, maar omdat ik ervan overtuigd was dat ik dan niet meer zou hoeven huilen. Want huilen, dat vond ik echt een nare toestand.

Misschien was dat wel het begin van mijn toekomst-streverij; het begin van mijn illusie dat het in de toekomst beter zou zijn dan nu. Want in het heden was er eigenlijk altijd van alles dat er aan mijn leven en mijzelf mankeerde. Ik had het gevoel dat ik niet gezien werd voor wie ik werkelijk was op school of door mijn ouders. Ik voelde me ondergewaardeerd door mijn baas, baalde van mijn lichamelijke beperkingen en vond dat het veel te lang duurde tot ik moeder werd.

Later wilde ik nog steeds heel graag naar de toekomst. In de hoop dat ik dan geen chronische pijn meer zou hebben (die overigens over is sinds ik Dieper Inzicht in de 3 principes kreeg), mijn huwelijk verbeterd zou zijn, de onrust over omzet bezworen en mijn algehele gevoel van lichte angst en regelmatig verdriet weg zou zijn.

Ik kon zó verlangen naar de toekomst dat het alle kenmerken van heimwee had. Heimwee naar de toekomst in plaats van heimwee naar huis. Op zich niet zo gek. Want volgens het woordenboek is heimwee “het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende”.

Vanuit ons werk is het “verlangen naar een gevoel van thuis” een hele bekende. Zo bekend dat Angela er een boek over schreef: Altijd Thuis.

Wij hebben het dan alleen over een gevoel van thuis, wat niet perse met je woning te maken heeft. Het is veel meer een absoluut gevoel van okay zijn, balans, rust, enzovoort. Waar een gevoel van veiligheid een soort uitvloeisel van is. Okay zijn en rust en balans ervaren lijken automatisch hand in hand te gaan met een veilig gevoel.

Naarmate mijn inzicht in de 3 principes groeide, realiseerde ik me dat mijn gevoel van heimwee naar de toekomst niet zozeer te maken had met die toekomst maar met de behoefte aan dat veilige gevoel.

Net als bijna iedereen leefde ik met het misverstand dat er iets te fixen was, aan mij of mijn omstandigheden, om okay te zijn. Dus werd de toekomst een ding om een vorm te geven die die veiligheid zou bieden. Ging ik streven naar resultaten en riep de toekomst meer en meer een gevoel van verlangen op.

Maar waar ik naar verlangde lag niet in de toekomst. Noch in de staat van mijn relatie, mijn lijf, mijn karakter of mijn bedrijf. Het had niets te maken met mijn banksaldo, het aantal mensen op mijn mailinglijst, mijn populariteit of te winnen awards (geen wonder dus, dat alle resultaten die ik op dat vlak behaalde, mijn heimwee naar de toekomst niet stilden).

Ik zocht wat ik al die tijd al in me had. Want het absolute welzijn waar we als mensen mee geboren worden, verlaat ons nooit. Het gevoel van ‘thuis’ is onze basisinstelling. De default-setting.

Ik was okay, overal en altijd al… het enige dat me daarvan weghield, was de illusie dat ik niet ‘thuis’ was. De illusie die zo fenomenaal tot stand komt door het samenspel van Mind, Consicousness & Thought. Denken werd (en wordt) tot leven geroepen door het bewustzijn. Krijgt geur, kleur, smaak, emoties en al dan niet fysieke gevoelens. Waardoor (onbewuste) gedachten over tekort schieten, niet goed genoeg zijn en onveiligheid een laag van onrust creëerden. Onrust die ik meende weg te moeten streven om het pad te vereffenen naar een toekomst waarin die ervaringen er niet zouden zijn.

Het bleek zoveel makkelijker. 😉

Zien hoe de 3 Principes werken, bleek het enige dat nodig was om de illusie zijn kracht te laten verliezen.

Plotseling was ik vrijwel altijd Thuis. Zonder heimwee. En in de spaarzame momenten dat ik me even niet Thuis voel, weet ik dat er ‘iets’ geloofd wordt in die prachtige illusie die we menselijke ervaringen noemen – en weet ik zeker dat ik nog steeds okay ben.

PS: Lees je iets in dit artikel waar je graag meer over wilt weten? Ons lidmaatschap van de Makkelijk Leven Community bied je de mogelijkheid om met ons in gesprek te gaan over de 3 principes en alles wat daar mee samenhangt. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Share This