Angela schreef eerder al een artikel over ‘groot dromen’ gebaseerd op het concept dat je dromen pas groot genoeg zijn als je er bang van wordt. En dat dat een goed idee is. Waar Angela het (spoiler alert) natuurlijk niet mee eens was. Je leest het artikel hier.

Buiten het verhaal over dat je dromen dus groot moeten zijn en je bang moeten maken, is er nog een interessant dingetje dat ik meen te zien in het gedrag van mensen omtrent het onderwerp ‘dromen’.

Zo las ik in de reacties op een video over doelen bereiken de reactie “Ik heb grotere dromen nodig”. Niet omdat de vrouw in kwestie niet bang werd van haar dromen, maar omdat ze het gevoel had dat ze meer zou moeten bereiken. Meer zou moeten doen met haar leven. Net als de persoon in de video blijkbaar deed. En dus een gevoel van onzekerheid kreeg.

Daarnaast hoor ik regelmatig in mijn omgeving dingen als “Ach, wat jammer dat die slimme jongen op de havo zit en niks wil doen met zijn intelligentie. Hij kan zoveel meer!” of “Je moet wel in beweging blijven, dat kan niet als je blijft hangen in dat baantje”. Ook uitspraken als deze lijken gericht te zijn op groter dromen, ‘betere’ doelen voor jezelf stellen en ‘meer bereiken’. Wat dat dan ook mag betekenen.

Blijkbaar is dat wat er NU is, niet goed genoeg. En lijkt groter dromen een oplossing voor het problematische heden. Want dan kan je het in de toekomst anders aanpakken.

Blijkbaar denkt men dat vanzelf veranderen niet kan en dat in actie komen zonder een beeld te hebben van waar je naar toe werkt maar een onsuccesvol gebeuren zou zijn.

Allemaal gebaseerd op het misverstand dat we als mensen geen natuurlijke behoefte zouden hebben om te bewegen en niet de wijsheid zouden hebben om in elk moment te doen wat nodig is.

Maar… Dat hebben we wel.

En dus maakt het niet uit of je droomt en hoe groot je dromen zijn als je dat doet. Of je nu doelen stelt of niet: je komt uiteindelijk altijd precies waar je moet zijn op het moment dat het nodig is om er te arriveren.

Share This