De natuur is oneindig intelligent. Leven ontstaat en ontvouwt zich dan ook vanzelf. Moeiteloos; terwijl er toch aan ongelooflijk veel voorwaarden moet worden voldaan om dat leven te laten zijn!

Kijk maar eens naar alles wat er in het voorjaar ontspruit en in bloei komt te staan. Kijk eens naar jezelf, in de vorm die je nu hebt aangenomen. Het is een waanzinnig slim systeem en toch denken wij als mens vaak dat wij dat leven zelf moeten regelen. En wij denken ook nog te weten hoe het eruit moet zien. Wat het resultaat zou moeten zijn. Geen rode tulp, maar een zwarte, om maar eens een simpel voorbeeld te noemen. En voor ons persoonlijk: een doel dat we, koste wat ’t kost, willen bereiken. Omdat wij bedacht hebben dat zonder het gewenste resultaat ons leven niet goed, of niet compleet is.

Dus werken we daaraan en doen we heel veel moeite waardoor vanzelf ontvouwen meer ‘duwen en trekken’ wordt. Is er een rigide (stappen)plan in plaats van een natuurlijke flow. Is er teleurstelling als het leven toch een andere kant opgaat. Denken we wellicht dat we niet hard genoeg gewerkt hebben. Blijft er twijfel over te nemen en genomen beslissingen.

Als we kunnen zien dat wij (onze levens) ‘gewoon’ een natuurlijk proces zijn, kan er moeitelozer geleefd worden. Kan het ploeteren ophouden en zijn resultaten niet langer belangrijk. Dat is je ware natuur.

Share This