Ken je het gevoel dat er een relatief eenvoudige keuze voor je ligt die in praktijk heel moeilijk blijkt te zijn? Wellicht moet je kiezen tussen een dagje sauna of toch een beleidsstuk schrijven. Of krijg je de vraag voor een etentje terwijl je plannen had om lekker tv te kijken. Misschien speelt de interne keuzestrijd zich af tussen gezellig een spelletje doen met je huisgenoten of even lekker tijd voor jezelf.

Tot zover geen beslissingen waar je leven vanaf hangt. Of waar überhaupt iets vanaf hangt. En toch kunnen ze een enorme onrust opleveren en je een diep donker gedachtenbos insturen.

In een gesprek met iemand die een gratis ShiftSessie had aangevraagd én gewonnen, werd op enig moment heel helder hoe het komt dat beslissingen soms zo moeilijk te nemen zijn.

Mijn gesprekspartner beschreef een sauna/beleidsstuk-dilemma en zei daarover: “Ik weet op zo’n moment niet wat mijn échte innerlijke beweging is”. Toen ik vroeg wat het uitmaakte, al dan niet je innerlijke beweging volgen, was het antwoord “Als ik mijn zielsmissie niet volg, is het risico dat ik terugval in mijn verslaving. Dan ga ik snoepen en van suiker raakt mijn lijf van slag waardoor ik moe word, waardoor ik minder ga doen en depressief word. En als ik weer depressief word, dan is het helemaal afgelopen”.

Als je alle tussenstapjes eruit haalt, bleek het idee dus te zijn: “als ik het verkeerde kies, is het afgelopen met me”. Ai, dat geeft ‘sauna of schrijven?’ ineens een heel ander gewicht mee.

Voor jou en mij, als buitenstaanders, is de beschreven gedachtegang misschien niet logisch. Maar als je eerlijk en open kijkt: kun je dan herkennen dat je, net als mijn gesprekspartner, ook van dit soort gedachtensporen trekt? Met vermoedelijk een andere inhoud, maar met evenveel geloof in allerlei tussenliggende concepten.

En dat geloof in allerlei concepten is wat een keuze zo zwaar maakt. De ongemerkte tussenstapjes maken van een in zijn aard triviale keuze een beslissing van levensbelang. Mijn gesprekspartner geloofde bijvoorbeeld:

  • Er bestaat zoiets als een zielsmissie
  • Een zielsmissie moet gevolgd worden omdat je er anders ‘slechte’ gewoonten op na gaat houden.
  • Veel snoepen is een slechte gewoonte.
  • Snoep bevat suiker en dat is slecht voor je.
  • Er is een grens tussen gewoon en veel snoepen.
  • Ik kan niet binnen die grens blijven.
  • Van suiker word je moe.
  • Als je moe bent, word je somber.
  • Als somberheid lang aanhoudt, wordt het depressiviteit.
  • Als je depressief bent, is het afgelopen met je.

En daar hoef je vervolgens NIETS aan te doen ;-). Dat is het makkelijke waar wij bij Shift Academy graag naar verwijzen. Het gaat er niet om dat je anders gaat denken. Het gaat er niet om dat je jezelf censureert op wat je gelooft. Herkennen dat een keuze alleen maar een moeilijke keuze is als er van alles omheen geloofd wordt, is alles wat nodig is om het op te laten lossen.

Klinkt dat te makkelijk? Dan nodigen we je graag uit om eens wat langer met ons in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld door lid te worden van de Makkelijk Leven KoffieCorner – een plek waar we laagdrempelig met elkaar verder kletsen over de 3 principes en hoe onze menselijke ervaring werkelijk tot stand komt. https://www.slagersdochters.nl

Share This